Β-Ε: Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η Κινεζική Πρεσβεία στην Turković

Β-Ε: Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η Κινεζική Πρεσβεία στην Turković

Η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Β-Ε εξέδωσε επιστολή στην Υπουργό Εξωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών Bisera Turković, μετά την προσχώρηση της Β-Ε στην Κοινή Δήλωση για την Κατάσταση με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Xinjiang και το Hong Kong, εκφράζοντας ανησυχία για αυτή την κίνηση της Β-Ε.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στη Δημοκρατία Σέρπσκα, η επιστολή της Πρεσβείας επισημαίνει ότι η Β-Ε, ως συνυπογράφων αυτής της δήλωσης, υπονομεύει σοβαρά το πολιτικό αμοιβαίο συμφέρον, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καλώντας το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο να λάβει άμεσα μέτρα για την απόσυρση της χώρας.

«Το φετινό έτος σηματοδοτεί την 25η επέτειο από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Β-Ε, με αφορμή την οποία οι ηγέτες των δύο χωρών αντάλλαξαν συγχαρητήρια, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν τη φιλική διμερή συνεργασία σε τηλεφωνική συνομιλία, επιδεικνύοντας προθυμία να παράσχουν αμοιβάια βοήθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας του Covid-19», σημειώνει στη δήλωσή της η Πρεσβεία στη Β-Ε.

Η επιστολή επισημαίνει στο Υπουργείο Εξωτερικών την καλή συνεργασία και τον αμοιβαίο σεβασμό της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Χθες, το Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik καταδίκασε έντονα την ασυντόνιστη και αυθαίρετη ένταξη της Β-Ε στη Δήλωση για την Κατάσταση με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Xinjiang και το Hong Kong, την οποία πρότεινε η Μεγάλη Βρετανία.

«Η Προεδρία της Β-Ε δεν εξέτασε την κατάσταση στις αναφερόμενες κινεζικές περιοχές, ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών ζήτησε επίσημη θέση από το μοναδικό όργανο που είναι υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική της Β-Ε, δηλαδή την Προεδρία» , ανέφερε το Γραφείο του Σερβικού μέλους της Προεδρίας της Β-Ε.

Ο Dodik επεσήμανε ότι η Υπουργός Εξωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών Bisera Turković συνέχισε με την πρακτική της εφαρμογής ιδιωτικής πολιτικής, παραβιάζοντας τη συμφωνημένη εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της Β-Ε και διαταράσσοντας τις καλές σχέσεις με χώρες που αποτελούν στρατηγικούς εταίρους.

Η Turković δήλωσε στην εφημερίδα Avaz την Πέμπτη ότι θα απαντήσει στην επιστολή του Σερβικού μέλους της Προεδρίας της Β-Ε και ότι, όπως είπε, «είναι πολύ σαφές ότι, με βάση τα στρατηγικά έγγραφα που υιοθέτησε η Προεδρία της Β-Ε, θα μπορούσε και έπρεπε κανείς να προσχωρήσει στη δήλωση ».

Η Turković προσέθεσε ότι δεν βλέπει τι θα μπορούσε να καταδικάσει ο Dodik στο γεγονός ότι η Β-Ε υπερασπίζεται τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα των μειονοτήτων μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και άλλες χώρες. /ibna