Μαυροβούνιο: Ο Đukanović πρότεινε τον Krivokapić για εντολοδόχο πρωθυπουργό

Μαυροβούνιο: Ο Đukanović πρότεινε τον Krivokapić για εντολοδόχο πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović θα αποστείλει σήμερα πρόταση στο Κοινοβούλιο, προτείνοντας ο Zdravko Krivokapić να οριστεί πρωθυπουργός. Ελπίζει ότι ο Krivokapić θα σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό.

«Οι διαβουλεύσεις έχουν ολοκληρωθεί. Θα παραπέμψω την πρόταση στο Κοινοβούλιο. Χαιρέτησα τη συμφωνία που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των τριών συνασπισμών», δήλωσε ο Đukanović.

Τόνισε ότι το Μαυροβούνιο είναι η μόνη δημοκρατία χωρίς πολέμους.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να θέσει σε κίνδυνο τα ζωτικά συμφέροντα του Μαυροβουνίου. Ελπίζω η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται για τη διαμόρφωση συνθηκών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων», τόνισε.

«Αδράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να αποτίσω φόρο τιμής στους εκπροσώπους των τριών συνασπισμών της νικήτριας πλειοψηφίας, καθώς συνήψαν συμφωνία αμέσως μετά τις εκλογές, γεγονός που επιβεβαιώνει τη στρατηγική πορεία της κρατικής πολιτικής του Μαυροβουνίου και εγγυάται μια υπεύθυνη στάση απέναντι στις διεθνείς υποχρεώσεις, προσμένοντας πως η ΕΕ θα ανοίξει όλα τα κεφάλαια διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Đukanović.

Προσέθεσε ότι η ίδια η εκλογική διαδικασία και η εν εξελίξει μεταβίβαση της εξουσίας, η οποία, όπως είπε, πραγματοποιείται με δημοκρατικό τρόπο, αποτελούν καρπούς πολυετών προσπαθειών για τη δημιουργία ενός βιώσιμου θεσμικού κρατικού πλαισίου, το οποίο αποτελεί επιβεβαίωση της επιτυχίας της πολιτικής κατά την προηγούμενη περίοδο και των καλά επιλεγμένων στρατηγικών κατευθύνσων της κρατικής ανάπτυξης. Η κοινωνία μας επιδεικνύει επίσης ωριμότητα και δημοκρατική ικανότητα, η οποία τοποθετεί το Μαυροβούνιο μεταξύ των δημοκρατικών ευρωπαϊκών κρατών».

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός Zdravko Krivokapić δήλωσε ότι «σήμερα είναι μια μέρα νίκης για τη δημοκρατία».

«Μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, θα έχουμε ρυθμίσει τα πάντα. Σήμερα, πρόκειται να επισημοποιήσουμε τις διαπραγματεύσεις με τις μειονότητες», δήλωσε ο Krivokapić.

Σύμφωνα με τον Aleksa Bečić, η συνάντηση με τον πρόεδρο του κράτους ήταν παραγωγική.

«Ο Πρόεδρος Đukanović εξέφρασε την ετοιμότητά του να είναι αποτελεσματικός. Περιμένουμε από όλα τα μέλη να επιδείξουν συνεργασία και ευαισθησία για την επιδημία στο Μαυροβούνιο», επεσήμανε ο Bečić.

Ο Πρόεδρος της URA Dritan Abazović τόνισε ότι ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός πως ο Đukanović είχε αντιληφθεί την πραγματικότητα.

«Η σημερινή μέρα αποδεικνύει ότι η κοινωνία του Μαυροβουνίου είναι πιο δημοκρατική από όσο νομίζαμε. Η συμβίωση ξεκινά. Οι πολίτες μπορούν να χαλαρώσουν. Ο Πρόεδρος Đukanović είπε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια. Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για το Μαυροβούνιο. Η κυβέρνηση θα σχηματιστεί σε ένα μήνα », δήλωσε ο Abazović . /ibna