Βόρεια Μακεδονία: Αύξηση στον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό κατά 0,2% ανακοίνωσε ο Zaev

Βόρεια Μακεδονία: Αύξηση στον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό κατά 0,2% ανακοίνωσε ο Zaev

Ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που οφείλονται στην πανδημία, η Βόρεια Μακεδονία είναι αποφασισμένη να αυξήσει τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό κατά 0,2% ετησίως για να ανταποκριθεί στο αίτημα της Συμμαχίας να φτάσει το 2% του ΑΕΠ.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια δεν είναι ένα απομονωμένο νησί. Η περιοχή μας μπορεί να επωφεληθεί μόνο από την ευρωατλαντική ολοκλήρωση όπως ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο Zaev σε συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Jens Stoltenberg, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια διαδικασία επικύρωσης των συμφωνιών και πρωτοκόλλων που σχετίζονται με την ένταξη στη Συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας συνεχάρει τον Zoran Zaev για τα γενέθλιά του, καθώς και την επανεκλογή του ως Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη Βόρεια Μακεδονία η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ένα σημαντικό επίτευγμα και για το ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Ανέφερε άμεσα ότι η Βόρεια Μακεδονία ως μέλος και εταίρος θα λάβει ένα νέο πακέτο βοήθειας για την κρίση από τον Covid 19, το οποίο θα αποτελείται από 60 αναπνευστήρες και άλλο ιατρικό εξοπλισμό αξίας 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτή είναι η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ σε δράση. Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η κρίση υγείας να γίνει ανασφάλεια, είπε ο Stoltenberg.

Ερωτηθείς πώς το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Βόρεια Μακεδονία με τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ο Stoltenberg είπε ότι ο αριθμός των μολυσμένων αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Βόρεια Μακεδονία.

«Καμία χώρα δεν κατάφερε να ελέγξει πλήρως τον ιό και για αυτόν τον λόγο το ΝΑΤΟ ενήργησε και υποστήριξε από καιρό τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως μεταφορά ασθενών, ίδρυση νοσοκομείων κλπ., με στρατιωτικό προσωπικό έτοιμο να υποστηρίξει πολιτικές δομές . Δώσαμε την υποστήριξή μας στη Βόρεια Μακεδονία και θα δώσουμε ακόμη περισσότερα, δήλωσε ο Stoltenberg.

Ερωτηθείς γιατί μετά από έξι μήνες δεν υπάρχει επιβεβαίωση της πρότασής που έχει γίνει για στρατιωτικό εκπρόσωπο στο ΝΑΤΟ και εάν η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να στείλει άλλο, ο Stoltenberg αναφέρθηκε στη διαδικασία.

«Το NATO έχει ορισμένα πρότυπα, υπάρχουν οδηγίες και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται όταν έχουμε μια αντιπροσωπευτική διαδικασία έγκρισης. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η Βόρεια Μακεδονία κάθεται τώρα στο τραπέζι ως ισότιμος εταίρος και αποφασίζει εξίσου με όλους τους άλλους. Μπορεί να υπάρχουν πάντα πρακτικά ζητήματα, αλλά θα τα λύσουμε από κοινού, είπε ο Stoltenberg./ibna