Ρουμανία: Προσπάθειες προσέλκυσης Γερμανικών επενδύσεων στην  αυτοκινητοβιομηχανία

Ρουμανία: Προσπάθειες προσέλκυσης Γερμανικών επενδύσεων στην  αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Ρουμάνος Πρέσβης στο Βερολίνο, Emil Hurezeanu, κάλεσε χθες τους Γερμανούς επενδυτές να κατασκευάσουν στη Ρουμανία εργοστάσιο παραγωγής συστοιχιών (μπαταριών) για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς η χώρα διαθέτει στρατηγικά αποθέματα καδμίου και λιθίου, δύο μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε αυτήν τη βιομηχανία.

Στη διάρκεια online συζήτησης με επενδυτές μέλη του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Ρουμανία (ΑΗΚ) ο κ. Hurezeanu (σ. σ. πρώην δημοσιογράφος υπεύθυνος επί σειρά ετών του ρουμανικού τμήματος της Deutsche Welle) αναφέρθηκε στην πιθανότητα η Volkswagen να προσανατολιστεί προς τη Ρουμανία κατά την αναζήτηση προορισμού για ένα εργοστάσιό της, μετά τη ματαίωση της πρόθεσης να επενδύσει στην Τουρκία.

«Έχω ορισμένες πληροφορίες που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί συνάδελφοι στο υπουργείο Οικονομίας βλέπουν τα νέα στοιχεία στη μεταξύ μας συνεργασία από εδώ και στο εξής. Όταν γίνεται λόγος για τη μετατροπή του Δούναβη σε κανάλι πράσινης κυκλοφορίας, με ρυμουλκά και σλέπια που θα λειτουργούν με βάση το υδρογόνο… Η Ρουμανία διαθέτει μεγάλα αποθέματα – εθνικά, στρατηγικά, κρατικά – καδμίου και λιθίου, που είναι βασικά στοιχεία για την κατασκευή μπαταριών.

Αν η Γερμανία προσανατολιστεί στη Βολιβία για τις μπαταρίες, αν η Ρουμανία δεν θα είναι, όπως ευελπιστούμε, η επιλογή για την επένδυση της VW στο Arad ή αλλού, τότε ένα εργοστάσιο μπαταριών στη Ρουμανία μπορεί να αποτελέσει μια ιδέα, κυρίως επειδή διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους στα στρατηγικά αποθέματα του κράτους. Το εργοστάσιο της Tesla στο Βρανδεμβούργο δεν είναι ακόμα έτοιμο. Θα μπορούσαμε εμείς να παράγουμε μπαταρίες για τη VW πριν την αμερικανική Tesla», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η VW εξέταζε τη δυνατότητα κατασκευής εργοστασίου 1,3 δισ ευρώ στην Τουρκία ή τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία ή τη Σερβία. Κάποια στιγμή φάνηκε ότι επέλεξε την Τουρκία, τελικά όμως ανέκρουσε πρύμναν μετά τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Κυβέρνησης Erdogan στη Συρία./ibna