Κροατία: Καθιερώθηκε η Μέρα του Κροατικού Κοινοβουλίου

Κροατία: Καθιερώθηκε η Μέρα του Κροατικού Κοινοβουλίου

Ο Αντιπρόεδρος του Κροατικού Κοινοβουλίου (το λεγόμενο «Sabor») Ante Sanader δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση του Κοινοβουλίου πριν από 29 χρόνια να κόψει κάθε κρατικό και νομικό δεσμό με την τότε Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (SFRY), απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αυτός ο θεσμός αποτελεί τον πραγματικό φύλακα της αυτοκυριαρχίας και της έννομης τάξης του λαού της Κροατίας.

Με αφορμή την Ημέρα του Κροατικού Κοινοβουλίου στις 8 Οκτωβρίου, ο Sanader εξέδωσε συγχαρητήριο μήνυμα σε όλους τους βουλευτές εξ ονόματος του Προέδρου του Κοινοβουλίου Gordan Jandrokovic και του ιδίου.

Ο Sanader υπενθύμισε ότι πολλοί Κροάτες βετεράνοι πολέμου είχαν θυσιάσει τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη σύγχρονη Κροατική πολιτεία, την ελευθερία και τη δημοκρατία, προσθέτοντας ότι ο Πόλεμος της Πατρίδας και οι αξίες του αποτέλεσαν τα θεμέλια της ύπαρξης της σημερινής Κροατίας.

«Το κροατικό κοινοβούλιο έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την οικοδόμηση και υπεράσπιση μιας ανεξάρτητης, κυρίαρχης και δημοκρατικής Κροατίας», είπε, τονίζοντας ότι σήμερα, «ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση μιας πανδημίας, το κοινοβούλιο συνεχίζει το έργο του και ψηφίζει νόμους σημαντικούς για την ευημερία των πολιτών του και τη λειτουργία του κράτους»,

«Παρόλο που, λόγω της πανδημίας, δεν μπορέσαμε να διοργανώσουμε κάποιον επίσημο εορτασμό για να σηματοδοτήσουμε την Ημέρα του Κοινοβουλίου της Κροατίας με πλήρη συμμετοχή των βουλευτών, συνεχίζουμε να συνεδριάζουμε και να λαμβάνουμε αποφάσεις, κάτι που παραμένει το πλέον σημαντικό καθήκον μας», σημείωσε ο Sanader.

Ο αναπληρωτής ομιλητής υπενθύμισε την ιστορική σημασία της απόφασης που ελήφθη στις 8 Οκτωβρίου 1991.

«Πριν από είκοσι εννέα χρόνια, το κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Δημοκρατία της Κροατίας δεν αναγνωρίζει πλέον ως νόμιμο κανένα από τα σώματα του πρώην κράτους, ούτε ως έγκυρη τη νομική πράξη οποιουδήποτε οργάνου που ενεργεί εξ ονόματος της πρώην ομοσπονδίας, η οποία πλέον έπαψε να ισχύει σε αυτή τη μορφή», γράφει ο Sanader.

«Αυτή η απόφαση, μαζί με τη Συνταγματική Απόφαση για την Κυριαρχία και την Ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Κροατίας και τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, επιβεβαίωσαν το δικαίωμα του Κροατικού λαού σε ένα κυρίαρχο, αυτόνομο και ανεξάρτητο κράτος», συνέχισε ο Σανάντερ.

Το κοινοβούλιο τήρησε ενός λεπτού σιγή για όλους τους πεσόντες βετεράνους του πολέμου, τον πρώτο Πρόεδρο της Κροατίας Franjo Tuđman, και τον πρόσφατα αποθανώντα Žarko Domljan, ο οποίος υπηρέτησε ως ο πρώτος Πρόεδρος του κροατικού κοινοβουλίου. /ibna