Σλοβενία: Διαπραγματεύσεις της αντιπολίτευσης για «έκτακτη» κυβέρνηση

Σλοβενία: Διαπραγματεύσεις της αντιπολίτευσης για «έκτακτη» κυβέρνηση

Οι ηγέτες των τεσσάρων κεντροαριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν ότι ξεκίνησαν συνομιλίες για να το σχηματισμό μιας εναλλακτικής του Janez Janša κυβέρνησης. Η ιδέα βασίζεται σε μια πρωτοβουλία του οικονομολόγου Jože P. Damijan, ο οποίος εμφανίζεται πρόθυμος να αναλάβει χρέη πρωθυπουργού.

Ο Marjan Šarec, πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος του LMŠ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η βάση των συνομιλιών ενέκειτο στην πρωτοβουλία της λεγόμενης Συνταγματικής Αψίδας που παρουσίασε ο Damijan.

Το LMŠ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SD), η Αριστερά και το Κόμμα Alenka Bratušek (SAB) θεωρούν το μανιφέστο που παρουσίασε ο Damijan αποδεκτό, καθώς εμπεριέχει σημεία από τις δικές τους πλατφόρμες, γεγονός που το καθιστά μια στέρεα βάση για συνομιλίες.

Ο Šarec δήλωσε ότι θα ήθελαν να μεταφέρουν τις συνομιλίες μακριά από κάμερες και μικρόφωνα. Όσον αφορά την υποστήριξη στο πρόσωπο του Damijan, τόνισε ότι κανείς δεν ενοχλούνταν από εκείνον, «αλλά σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ήδη συγκλίνει σε όλους τους τομείς».

Τα τέσσερα κόμματα κρατούν συνολικά 39 από τις 90 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, γεγονός που τους αναγκάζει να καλέσουν επίσης το συνασπισμό του Μοντέρνου Κέντρου (SMC) και το κόμμα των συνταξιούχων (DeSUS) να συμμετάσχουν στις συνομιλίες, «να τους δώσουν την ευκαιρία να εγκαταλείψουν αυτό το πλοίο της τρέλας που αργοβυθίζεται», όπως είπε η Alenka Bratušek.

Ωστόσο, τα δύο κατώτερα κόμματα συνασπισμού δεν φαίνεται να εντυπωσιάζονται από αυτή την πρωτοβουλία, με τον επικεφαλής της SMC Zdravko Počivalšek και τον προσωρινό αρχηγό του DeSUS, Tomaž Gantar να την απορρίπτουν εντελώς.

Το μανιφέστο του Συνασπισμού Συνταγματικής Αψίδας θέτει ως προτεραιότητες μια αποτελεσματική απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού στην υγειονομική περίθαλψη, υποδομές για ένα ευοίωνο μέλλον, σύγχρονες υποδομές, την επιστήμη και τον πολιτισμό, πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και τόνωση της τεχνολογικής ανάπτυξης και την κυκλοφορία καινοτόμων ιδεών.

Ως αποτελεσματική απάντηση στην υγειονομική κρίση, το μανιφέστο απαιτεί την άμεση δημιουργία περιφερειακών κέντρων για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, καθώς και ένα σχέδιο για τη μείωση του χρόνου αναμονής. Η χρηματοδότηση της υγείας θα αυξηθεί κατά 1% του ΑΕΠ το 2021 και κατά 3% του ΑΕΠ έως το 2025.

Το έγγραφο προβλέπει επίσης δωρεάν προσχολική φροντίδα και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, ρύθμιση ευέλικτων μορφών απασχόλησης και εξ αποστάσεως εργασίας με πλήρη κοινωνική ασφάλιση για όλες τις μορφές εργασίας.

Για τη χρηματοδότηση της κατασκευής και της ανακαίνισης του σιδηροδρομικού δικτύου, νέων σχολείων και νοσοκομείων, το μανιφέστο προτείνει τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου με την έκδοση 30ετών ομολόγων υποδομής στην εγχώρια αγορά.

Το μανιφέστο προτείνει επίσης να αυξηθεί η χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης του προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΠ έως το 2025, και να αυξηθούν τα κονδύλια για τον πολιτισμό κατά 20%.

Ο Janša απάντησε στην πρωτοβουλία με ένα tweet: «αποκαλώντας  συνταγματική αψίδα μια μικρή ομάδα αριστερών και ακροαριστερών κομμάτων και μικροσκοπικών κομμάτων, γελοιοποιούμε τόσο τη σλοβενική γλώσσα όσο και τη συνταγματική τάξη της Σλοβενίας». «Εξ ορισμού, μια συνταγματική αψίδα απαιτεί την εκπροσώπηση τουλάχιστον των δύο τρίτων του εκλογικού σώματος», προσέθεσε. /ibna