Κύπρος: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητηθεί το άνοιγμα των Βαρωσίων την Παρασκευή

Κύπρος: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητηθεί το άνοιγμα των Βαρωσίων την Παρασκευή

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει το ζήτημα της απόφασης για άνοιγμα της ακτογραμμής στα Βαρώσια  στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προεδρεύσει η Ρωσία και θα πραγματοποιηθεί στις 3:00 μ.μ (ώρα Ανατολικής Ζώνης).

Στις 11:00 σήμερα Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να ανοίξει η ακτογραμμή των Βαρωσίων όπως ανακοίνωσε ο Τουρκοκύπριος “Πρωθυπουργός” Ersin Tatar σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan την περασμένη Τρίτη στην Άγκυρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres Αντόνιο εξέφρασε ανησυχία για την απόφαση. Υπενθύμισε ότι η θέση του ΟΗΕ παραμένει αμετάβλητη και «καθοδηγείται από σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Guterres είπε ότι τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί πρέπει να αποφευχθούν και κάλεσε όλα τα μέρη να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση των διαφορών», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Stephane Dujarric.

Διπλωματική κινητικότητα από την Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε ήδη προσφυγή στον ΟΗΕ, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τηλεφωνικά τον ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, χτες το βράδυ.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε εκτενώς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις χθεσινές παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε σε γραπτή δήλωση ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.

Συνεχίζοντας ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, τον Charles Michel για τις ενέργειες, στις οποίες προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και επεσήμανε την ανάγκη  συμμόρφωσης της με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, ακόμα, ότι θα εγείρει το όλο ζήτημα των παραβιάσεων της Τουρκίας στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης είχε επίσης σειρά τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του, όπως τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov καθώς η Ρωσία προεδρεύει γι αυτό το διάστημα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ./ibna