Β-Ε: Απαγόρευση συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές για το κόμμα της Ενωμένης Σρπσκα

Β-Ε: Απαγόρευση συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές για το κόμμα της Ενωμένης Σρπσκα

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Β-Ε ακύρωσε τη δική της απόφαση για επαλήθευση της συμμετοχής του κόμματος της Ενωμένης Srpska στις προσεχείς εκλογές. Η απόφαση ελήφθη ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής διαφήμισης του κόμματος, στην οποία τρεις νεαροί άνδρες (Βοσνιακής, Αλβανικής και Κροατικής καταγωγής) συζητούν πώς «επέλυσαν τους Σέρβους» στις χώρες τους. Ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας έρχεται και τους λέει ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα είναι ενωμένη, με τους τρεις να τρέπονται σε φυγή από το καφενείο.

Ο Πρόεδρος της Ενωμένης Σρπσκα Nenad Stevandić δήλωσε στο SRNA ότι μια απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής είναι αβάσιμη και ότι το κόμμα θα ασκήσει έφεση για την ακύρωσή της στο Δικαστήριο της Β-Ε.

«Αυτό είναι ένα παιχνίδι παρα-πληροφόρησης κατόπιν εντολής του Δημοκρατικού Μετώπου και του SDA. Η απόφαση δεν είναι βιώσιμη, και όλα θα αποσαφηνιστούν νομικά πολύ σύντομα. Τα μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής δεν γνωρίζουν πώς να διεξαγάγουν εκλογές, και προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή μακριά από την ανικανότητά τους, υφαίνοντας σκάνδαλα», υποστήριξε ο Stevandić.

Τόνισε ότι το μέλος της ΚΕΕ Suad Arnautović απέδειξε ότι ανήκει σε δομές παρα-πληροφόρησης και ότι όλα έγιναν κατόπιν εντολής τους.

«Πρόκειται για δομές παρα-πληροφόρησης που αναλαμβάνουν δικαστικές αρμοδιότητες, καθώς δεν υπάρχει ούτε απόφαση για ρητορική μίσους ούτε απόφαση του Διαμεσολαβητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Υπάρχει μόνο μια δομή παρα-πληροφόρησης που δραστηριοποιείται στην ΚΕΕ, και τίθεται το ερώτημα εάν ο διευθυντής του OBA (Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών) Osman Mehmedagić Osmica εκδικείται για το δίπλωμά του ή αν είναι το SDA αυτό που εκδικείται», Ο Stevandiand είπε.

Πιστεύει ότι οι DF, Mehmedagić και SDA προσπαθούν να επιβάλουν κάποιο είδος μπολσεβίκικου συστήματος στη Β-Ε.

«Αυτό αφορά τη διάκριση εναντίον ενός από τους λαούς και τους νόμιμους πολιτικούς εκπροσώπους του, η οποία δεν είναι βιώσιμη», δήλωσε ο Stevandić.

Η ΚΕΕ της Β-Ε ακύρωσε την απόφασή της να επαληθεύσει τη συμμετοχή της Ενωμένης Σρπσκα στις εκλογές, επιβάλλοντας πρόστιμο 10.000 10.000 BAM στον Stevandić.

Η απόφαση ελήφθη μετά την προβολή αυτής της πολιτικής διαφήμισης, η οποία, σύμφωνα με την ΚΕΕ, παραβιάζει τον εκλογικό νόμο της Β-Ε.

Ο Stevandić έχει επιτελέσει μέλος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, ωστόσο πραγματοποίησε στροφή στην πολιτική του πορεία: έφυγε από το SDS, ίδρυσε το Κόμμα της Ενωμένης Σρπσκα, και συνεργάστηκε με το κόμμα του Milorad Dodik, το SNSD. Ο Dodik ανέφερε ότι η απόφαση της KEE δεν τεκμηριώνεται επί τη βάση κάπου νόμου, ενώ, στην περίπτωση που ακόμη και μετά από έφεση, απαγορευθεί στην Ενωμένη Σρπσκαη συμμετοχή στις εκλογές, θα προτείνει στους συνεργάτες του συνασπισμού να μποϊκοτάρουν τις τοπικές εκλογές ./ibna