Βουλγαρία: Απορρίφθηκε το βέτο του Προέδρου για τον Εκλογικό Κώδικα

Βουλγαρία: Απορρίφθηκε το βέτο του Προέδρου για τον Εκλογικό Κώδικα

Οι βουλευτές της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης απέρριψαν το βέτο που έβαλε ο Πρόεδρος της χώρας Rumen Radev για τις αλλαγές στον Εκλογικό Κώδικα.

Με 11 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 1 αποχή, τα μέλη της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων ενέκριναν και πάλι την απόφαση να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές στη Βουλγαρία οι ψηφοφόροι με τον τρόπο επιθυμούν με το παραδοσιακό χαρτί ή με μηχάνημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα κίνητρα του αρχηγού κράτους, που εκφράστηκαν κατά τη συνάντηση από τη νομικό του σύμβουλο Ivanka Ivanova, η συνδυασμένη προσέγγιση καθιστά πρακτικά τη μηχανική ψηφοφορία χωρίς νόημα και περιπλέκει σημαντικά ολόκληρη τη διαδικασία.

Η καταμέτρηση των ψήφων από το μηχάνημα θα είναι επίσης χειροκίνητη.

Ο Πρόεδρος αμφισβήτησε επίσης την απόφαση του νομοθέτη να αναλάβει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή την ευθύνη για την ενοικίαση ή την αγορά των μηχανών, μεταβιβάζοντας κάθε ευθύνη στην εκλογική επιτροπή. Οι βουλευτές πρόσθεσαν επίσης στις αλλαγές ότι η επεξεργασία των δεδομένων ψηφοφορίας μέσω υπολογιστή θα πραγματοποιηθεί από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και, σύμφωνα με τον Radev, η εκλογική επιτροπή πρέπει να επιλέξει σε ποια εταιρεία θα την αναθέσει.

Ο Πρόεδρος διαφωνεί επίσης με την απόφαση της υποβολής σε δημοψήφισμα ζητημάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης.

«Οι ευθύνες δεν μπορούν να μεταβιβαστούν στην ΚΕΕ με αυτόν τον τρόπο, γεγονός που θα οδηγήσει στην αδυναμία διεξαγωγής διαφανών και δημοκρατικών εκλογών», δήλωσε ο Filip Popov του BSP, ο οποίος υποστήριξε την αιτιολόγηση του βέτο.

Χωρίς να είναι πανάκεια, η αυτόματη ψηφοφορία θα αφαιρέσει άκυρα ψηφοδέλτια», δήλωσε ο συνάδελφός του Krum Zarkov. «Η επαναφορά του χαρτιού σε αυτήν τη διαδικασία όχι μόνο δεν θα εξαλείψει τις κακίες, αλλά θα τις κάνει αναπόφευκτες. Θα κάνει χωρίς νόημα τη μεγάλη προσπάθεια – οργανωτική και οικονομική, για την εισαγωγή της μηχανικής ψηφοφορίας», πρόσθεσε ο βουλευτής.

Τα ονόματα των εταιρειών δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε νόμο, αν και κρατική ιδιοκτησία, ο Zarkov είναι επίσης κατηγορηματικός, σύμφωνα με τον οποίο αυτό παραβιάζει την αρχή του ανταγωνισμού.

«Το βέτο έχει μια πολύ ισχυρή πολιτική χροιά, ντυμένη με νόμιμη διατύπωση», αντιτάχτηκε ο Hristin Mitev των Ενωμένων Πατριωτών. Τόνισε ότι οι αλλαγές πληρούσαν την απαίτηση της Επιτροπής της Βενετίας να γίνουν το αργότερο 6 μήνες πριν από την ημερομηνία των τακτικών εκλογών.

Το MRF υποστήριξε επίσης το βέτο στην ενότητα «Μηχανική ψηφοφορία». Το κόμμα τόνισε ότι θα αναπτύξουν τα συγκεκριμένα επιχειρήματά τους στην αυριανή τελική συζήτηση στην Ολομέλεια. Τα επαναβεβαιωμένα κείμενα υπερασπίστηκαν επίσης από την Πρόεδρο της Νομικής Επιτροπής Ana Alexandrova. «Οι περισσότεροι ψηφοφόροι, τόσο οι δικοί μας όσο και της αντιπολίτευση, δεν θέλουν να ψηφίσουν με μηχανές», είπε./ibna