Κροατία: Απαλλάχθηκαν των κατηγοριών Todorić και συνεργάτες

Κροατία: Απαλλάχθηκαν των κατηγοριών Todorić και συνεργάτες

Ο πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας Agrokor Ivica Todorić αθωώθηκε από τις κατηγορίες που ήθελαν αυτόν και τρεις από τους συνεργάτες του να έχουν καταχραστεί ποσό ύψους 1,25 εκατομμυρίων ευρώ από τον πλέον ανενεργό όμιλο γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, όπως αποφάσισε το δικαστήριο του Νομού Ζάγκρεμπ την Τετάρτη.

Οι πρώην διευθυντές της Agrokor, Ante Huljev και η Piruška Canjuga, καθώς και ο τέταρτος κατηγορούμενος, Nicole De Rossi αθωώθηκαν επίσης.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Todorić, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, και ο Huljev, ως διευθύνων σύμβουλος, καταχράστηκαν τις εταιρικές τους θέσεις το 2013, επιτρέποντας την πληρωμή 1,25 εκατομμυρίων ευρώ σε μια ελβετική εταιρεία συμβούλων για συμβουλευτικές υπηρεσίες, γωρίζοντας πως τέτοιες υπηρεσίες δεν είχαν παρασχεθεί ούτε επρόκειτο να παρασχεθούν στην Agrokor.

Ο De Rossi, ως εκπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας, κατηγορήθηκε ότι βοήθησε τους Todorić και Huljev να εκδώσουν τιμολόγια για φερόμενες παρεχόμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η Canjuga, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Agrokor, κατηγορήθηκε για υποκίνηση των Todorić και De Rossi. Το κατηγορητήριο ισχυρίστηκε ότι οι Huljev και Canjuga ήταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της ελβετικής εταιρείας.

Μετά την ετυμηγορία, η εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση, τονίζοντας ότι δεν πίστευε πως είχε εκτυλιχθεί ένα φιάσκο.

Ο δικηγόρος της Piruška Canjuga, Anto Nobilo, δήλωσε ότι αυτή ήταν η μόνη δυνατή απόφαση.

«Η εισαγγελία δεν προσκόμισε κανένα αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο. Καταβλήθηκαν εφάπαξ κατηγορίες. Αυτό είναι ένα φιάσκο κατά τη γνώμη μου. Γιατί να εκτεθεί ο Todorić για να βλάψει τη δική του εταιρεία, η οποία του ανήκει;» δήλωσε ο Nobilo, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα στην υπόθεση της «μεγάλης Agrokor».

Η Ljiljana Planinić,, εκπρόσωπος υπεράσπισης του Todorić, δήλωσε ότι εκείνος αρνήθηκε να συνεργαστεί, ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρχε «τίποτα εναντίον του οποίου χρειαζόταν να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Η δικηγόρος του Ante Huljev δήλωσε ότι αυτή η υπόθεση ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα, και ότι ο πελάτης της υπέστη επιχειρηματική ζημία λόγω της διαδικασίας.

Μετά τη δικηγόρο, ο ίδιος ο Ivica Todorić μίλησε στα μέσα ενημέρωσης.

«Άτομα που έκλεψαν την ιδιωτική περιουσία της Agrokor μάς κατηγόρησαν για να συγκαλύψουν το δικό τους έγκλημα. Δεν ήθελα να κάνω δηλώσεις κατά τη διάρκεια της δίκης, αλλά σήμερα μπορώ να πω ότι η εισαγγελία εξήγγειλε μια τεράστια κατηγορία προς την ομάδα Borg, με επικεφαλής τον Ramljak και υπό τη χορηγία του Plenković», είπε ο Todorić, προσθέτοντας ότι «ο γενικός εισαγγελέας λειτουργούσε με τηλεχειριστήριο, το οποίο χειριζόταν ο Božinović».

Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Andrej Plenković ότι έφερε τη χώρα σε κατάσταση ικεσίας, καθιστώντας την Κροατία την πλέον διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς πώς αναμένει να ολοκληρωθεί η υπόθεση «μεγάλη Agrokor», δήλωσε ότι δεν θα υπερασπιστεί τον εαυτό του ούτε σε εκείνη την υπόθεση.

«Κύριοι, δεν έχω να μιλήσω σε κανέναν», είπε, προσθέτοντας ότι η Agrokor βρισκόταν πλέον στα πρόθυρα της καταστροφής.

Ο Todorić βρίσκεται υπό διερεύνηση από τον Νοέμβριο του 2017 για υπεξαίρεση άνω του 1 δισεκατομμυρίου HRK (133,3 εκατ. Ευρώ) από την Agrokor. Η Εισαγγελία εξέδωσε κατηγορητήριο για αυτό το βασικό μέρος της υπόθεσης Agrokor στις 15 Σεπτεμβρίου. /ibna