Ρουμανία: Στις ΗΠΑ ο Popescu για την ανάπτυξη της διμερούς στρατηγικής σχέσης στον ενεργειακό τομέα

Ρουμανία: Στις ΗΠΑ ο Popescu για την ανάπτυξη της διμερούς στρατηγικής σχέσης στον ενεργειακό τομέα

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο Ρουμάνος Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, Virgil Popescu. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό Υπουργό Ενέργειας, Dan Brouilette και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Όπως δήλωσε, στόχος της επίσκεψης είναι η ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρουμανίας-ΗΠΑ στην ενεργειακή της διάσταση και να τεθούν οι βάσεις μιας συνεργασίας στον τομέα αυτόν.

«Οι ΗΠΑ είναι ήδη ένας ισχυρός επενδυτής στη ρουμανική οικονομία και ο ενεργειακός τομέας, που είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρουμανία τόσο από οικονομικής απόψεως όσο και από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας, είναι ένας τομέας στον οποίο θα επιθυμούσα να δω πολύ πιο έντονη αμερικανική παρουσία στη Ρουμανία, δήλωσε ο Popescu.

Η ρουμανική κυβέρνηση επιθυμεί να προσελκύσει Αμερικανούς επενδυτές στα σχέδια ανάπτυξης των πυρηνικών αντιδραστήρων 3 και 4 στην Cernavodă.

Οι συζητήσεις ενδέχεται να αφορούν και τις επενδύσεις στη Μαύρη Θάλασσα , στην περίπτωση που η Exxon Mobil θελήσει να πωλήσει τη συμμετοχή της της τάξης του 50% στο project Neptun Deep.

H Μαύρη Θάλασσα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, όμως απαιτούνται για τον σκοπό αυτόν εταιρείες με βαθιές τσέπες για να εξορύξουν το αέριο, λόγω του αυξημένου ρίσκου και της ανάγκης μεγάλων επενδύσεων, δήλωσε ο Peter Zeilinger, senior αντιπρόεδρος της OMV, μητρικής εταιρείας της OMV Petrom.

Διευκρίνισε δε ότι η ανακάλυψη Tuna, στην Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τις δυνατότητες της περιοχής. Είδαμε την ανακάλυψη στη Βουλγαρία, το Neptun Deep, στη Ρουμανία, άρα υπάρχει δυναμικό, ανεκμετάλλευτο.

Ο Zeilinger αναφέρθηκε στις αβεβαιότητες που συνδέονται με το πολιτικό κλίμα, τόνισε ότι απαιτούνται χρόνια μέχρι το στάδιο της παραγωγής, και διευκρίνισε ότι βλέπει ελκυστικούς όρους στο φορολογικό σύστημα της Βουλγαρίας και της Γεωργίας./ibna