Σλοβενία: Οι ευρωβουλευτές καλωσόρισαν το οικονομικό σχέδιο για τα ΔΒ, επισήμαναν το σεβασμό του κράτους δικαίου

Σλοβενία: Οι ευρωβουλευτές καλωσόρισαν το οικονομικό σχέδιο για τα ΔΒ, επισήμαναν το σεβασμό του κράτους δικαίου

Πολλοί ευρωβουλευτές της Σλοβενίας χαιρέτισαν το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά, σχολιάζοντας την έκθεση της ΕΕ για την πρόοδο των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας στο δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ, επεσήμαναν τη σημασία των ευρωπαϊκών προοπτικών για τις χώρες της περιοχής, αλλά και το σεβασμό του κράτους δικαίου που αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση που ανέφερε ότι σε ολόκληρη την περιοχή αξιόπιστη πρόοδος στους τομείς του κράτους δικαίου παραμένει σημαντική πρόκληση και ότι αυτό συνδέεται συχνά με την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης την ανεπαρκή δέσμευση για την αρχή της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και ότι η ελάχιστη πρόοδος τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε στην ελευθερία της έκφρασης και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης.

Παρουσίασε επίσης το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο προβλέπει στήριξη έως 9 δισεκατομμύρια ευρώ για την περιοχή κατά την περίοδο 2021-2027 και τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για επενδύσεις έως και 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Tanja Fajon (S&D/SD) δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, των οικονομιών, των δημοκρατικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της καταπολέμησης της διαφθοράς σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Χαιρέτισε το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο, αλλά είπε ότι οι υποψήφιες χώρες πρέπει να έχουν αυστηρούς όρους για την αποδέσμευση επιχορηγήσεων και εγγυήσεων, με σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων ως βασικά κριτήρια.

Ο Milan Brglez (S&D/SD) εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ αναγνώρισε ότι χρειάζεται να βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια στην ανάπτυξη και τη διάθεση κονδυλίων ανάπτυξης. Ανησυχεί, ωστόσο, επειδή δεν είναι σαφές τι αποτέλεσμα θα έχουν αυτά τα κεφάλαια.

Η Ljudmila Novak (EEP/NSi) δήλωσε ότι υποστήριξε κατ’ αρχήν τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αντέχει να αποδεχθεί ένα νέο κράτος μέλος που δεν σέβεται πλήρως τον ευρωπαϊκό νόμο και τις κοινές δημοκρατικές αξίες.

Η Irena Joveva και η Klemen Grošelj (Renew/LMŠ) δήλωσαν σε κοινή απάντηση ότι η έκθεση έδειξε περιορισμένη πρόοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με εξαίρεση τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ενώ η Τουρκία υποχώρησε σοβαρά.

Πιστεύουν ότι η ΕΕ κατανοεί τη σημασία και το ρόλο των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αντικατοπτρίζεται στα κονδύλια που προορίζονται για την περιοχή, τα οποία εν τω μεταξύ πρέπει να βελτιώσουν το κράτος δικαίου και να πραγματοποιήσουν θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Franc Bogovič (EPP/SLS) δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για την περιοχή, η οποία “βρίσκεται σε εξαιρετικά κακή οικονομική κατάσταση” και ότι το σχέδιο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των τομέων που σήμερα υστερούν πολύ πίσω από την ΕΕ.

“Νομίζω ότι είναι καλό που η ΕΕ αναλαμβάνει έναν πιο ορατό και υπεύθυνο ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, χωρίς να αφήνει την περιοχή στα συμφέροντα της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Κίνας”, δήλωσε ο Milan Zver (EPP/SDS) στο STA.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι από την άποψη της παροχής ειρήνης, ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης τόσο στην ΕΕ όσο και στα Δυτικά Βαλκάνια, η ενσωμάτωση αυτής της περιοχής είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ./ibna