Ελλάδα: Μέρα νίκης για τη Δημοκρατία η καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Ελλάδα: Μέρα νίκης για τη Δημοκρατία η καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Μέρα νίκης για τη Δημοκρατία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφαση για το πρώην Κοινοβουλευτικό Κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, η στιγμή της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης έφτασε με την ανάγνωση της ετυμηγορίας για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η Πρόεδρος της Έδρας στις 11:20 ανακοίνωσε την απόφασή της για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ και στη συνέχεια για την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση αυτής.

Το δικαστήριο έκρινε τέσσερις υποθέσεις: Την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα με 18 κατηγορούμενους, την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον των μελών του ΠΑΜΕ με 4 κατηγορούμενους, την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών με 5 κατηγορούμενους και, τέλος, την κρίσιμη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία είναι κατηγορούμενη όλη η ηγεσία της ναζιστικής συμμορίας.

Η εκφώνηση της ιστορικής απόφασης ξεκίνησε με απόντες το σύνολο των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Κενό ήταν το εδώλιο και του καθ’ ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, καθώς και των περισσοτέρων κατηγορουμένων.

Για τον Γ. Ρουπακιά αναγνώστηκε ότι κρίνεται ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία. Σχετικά με την υπόθεση του Παύλου Φύσσα, όλοι κρίνονται ένοχοι εκτός από τους Σαντοριναίο, Τσακανίκα λόγω αμφιβολιών.

Για την υπόθεση των Αιγυπτίων αλιεργατών, οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Εν συνεχεία υπήρξε αλλαγή κατηγορίας για το ΠΑΜΕ, με τους κατηγορούμενους να κρίνονται ένοχοι για απόπειρα σωματικής βλάβης και όχι απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίνονται οι εξής επτά, Νίκος Μιχαλολιάκος Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, οι πρώην βουλευτές Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Ηλίας Παναγιώταρος, Νίκος Μίχος. Ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και οι υπόλοιποι 11 κατηγορούμενοι βουλευτές

Μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας ακολούθησαν χειροκροτήματα από την πλευρά του ακροατηρίου, ενώ με κλάματα αντέδρασε η οικογένεια Φύσσα στο άκουσμα της απόφασης. Περισσότεροι από 15.000 πολίτες βρέθηκαν έξω από το Δικαστήριο για να ακούσουν την απόφαση ενώ φώναζαν συνθήματα εναντίον της Χρυσής Αυγής. /ibna