Σερβία: Η νίκη Trump ανταποκρίνεται περισσότερο σε μας, δήλωσε ο Dačić

Σερβία: Η νίκη Trump ανταποκρίνεται περισσότερο σε μας, δήλωσε ο Dačić

Την Τρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ivica Dačić, δήλωσε ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι σημαντικές για τη Σερβία, διότι η στάση της αμερικανικής διοίκησης απέναντι σε ορισμένα από τα προβλήματά μας, όπως το Κοσσυφοπέδιο, μπορεί να εξαρτάται από το ποιος θα είναι ο πρόεδρος.

Μιλώντας ως φιλοξενούμενος στο RTS, ο Ivica Dačić αξιολόγησε ότι η νίκη των Ρεπουμπλικάνων και του Donald Trump ανταποκρίνονται περισσότερο στη Σερβία από τους Δημοκρατικούς, επειδή δεν προσεγγίζουν το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου σαν να ήταν μια συμφωνία.

«Εάν κοιτάξουμε από την πλευρά μας, η κυβέρνηση Trump ήταν πιο παραγωγική για εμάς, καθώς δεν πλησίασε το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου από την άποψη ότι ήταν μια τελειωμένη υπόθεση, δήλωσε ο Ivica Dačić στο RTS σε μια εκπομπή αφιερωμένη στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Dačić πρόσθεσε ότι σίγουρα δεν πρέπει να θεωρήσουμε αυτήν την διοίκηση ιδανική, αλλά έχει ανοίξει τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε μια εταιρική σχέση με υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης.

«Θα ήθελα να είμαστε στρατηγικοί εταίροι, όχι ad hoc, είπε ο Dačić.

Ερωτηθείς πώς πιστεύει ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει τελειώσει, όταν ο Trump συγχαίρει την Πρίστινα για την ανεξαρτησία της, ο Dačić πρόσθεσε ότι ο Trump δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά έφτασε στην «προετοιμασία της πολιτικής σκηνής».

Στους Δημοκρατικούς, δεν υπάρχει αίτημα για συμβιβαστική αναζήτηση λύσης και στη διοίκηση του Trump αναμένουν ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός, το οποίο, τόνισε ο Dačić , είναι μια μεγάλη διαφορά./ibna