Αλβανία: Πληρούμε τους όρους και την ικανότητα να διοργανώσουμε διακυβερνητική διάσκεψη, δήλωσε ο Cakaj

Αλβανία: Πληρούμε τους όρους και την ικανότητα να διοργανώσουμε διακυβερνητική διάσκεψη, δήλωσε ο Cakaj

Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών, Gent Cakaj, χαρακτήρισε την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως θετικό μήνυμα για ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ είπε ότι «αυτή τη φορά η έκθεση έδειξε ότι η Αλβανία συνέχισε μια προοδευτική τάση να πληροί όλες τις προϋποθέσεις» .

Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Cakaj τόνισε ότι «η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Πρώτον, είναι ένα θετικό μήνυμα για ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς εκτός από την επιβεβαίωση της υποστήριξης για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, έχει παρουσιαστεί ένα επενδυτικό σχέδιο πολλών εκατομμυρίων, το οποίο θα ωφελήσει όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε σημαντικά ποσά στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων, κρίσιμων σε υποδομές, ενέργεια και όχι μόνο ».

Ερωτηθείς για το πόσο θα ωφεληθεί η Αλβανία από την ΕΕ, ο Cakaj είπε ότι είχε πληροφορίες σχετικά με το χρηματοοικονομικό ποσό, αλλά θα δημοσιευθεί αύριο από τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Oliver Varhleyi.

«Γνωρίζω το ποσό, αλλά περιμένουμε τον Επίτροπο να το πει αύριο”, δήλωσε ο Cakaj.

Ο υπουργός Cakaj τόνισε περαιτέρω ότι «η ΕΕ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης, η οποία υπό τις συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία COVID-19 έχει αυξηθεί. Η οικονομική πλευρά είναι σημαντική, διότι η ΕΕ συνοδεύει τη διαδικασία πολιτικής διεύρυνσης με πολυάριθμα χρηματοδοτικά μέσα που συμβάλλουν στον μετασχηματισμό της περιοχής γενικά.

Από την άλλη πλευρά, συνέχισε ο Cakaj, υπάρχουν επίσης θετικά νέα για την Αλβανία, αν και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η Αλβανία έχει σημειώσει σημαντική και σταθερή πρόοδο στην ευρωπαϊκή της ατζέντα αποκλείεται το ζήτημα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπου βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία πλήρωσης από τους δικαστές που απαιτούνται.

«Πραγματικά, για όλες τις άλλες προτεραιότητες όπως παρουσιάζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Μαρτίου 2020, η Αλβανία έχει εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και επιπλέον διαθέτει όλη την τεχνική ικανότητα να διοργανώνει τη διακυβερνητική διάσκεψη», δήλωσε ο Cakaj.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ημερομηνία για τη διοργάνωση της διακυβερνητικής διάσκεψης, ο Cakaj είπε ότι «ο Δεκέμβριος είναι μια πιθανή ημερομηνία, αλλά δεν είναι μια ασφαλής ημερομηνία κι αυτό για πολλούς λόγους. «Η εμπειρία με δίδαξε όσον αφορά την ΕΕ να αποφεύγω να αναφέρω ημερομηνίες, διότι από τον Ιούνιο του 2018 είχαμε μια σειρά ημερομηνιών και, λόγω διαφόρων περιστάσεων, δεν εφαρμόστηκαν πάντα.»

«Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, πρέπει να πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις και με βάση την εκπλήρωσή τους αναμένουμε να έχουμε την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Cakaj.

Ο υπουργός Cakaj είπε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι η Αλβανία έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα σχετικά με την έναρξη ερευνών για υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ειδικούς δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι δεν πέρασαν τον έλεγχο γιατί είχαν στοιχεία εγκληματικής δραστηριότητας. Επίσης, όσον αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, οι αριθμοί είναι γενικά θετικοί, που κυμαίνονται από τον πόλεμο που διεξήχθη κατά τη διάλυση της καλλιέργειας ναρκωτικών, έως τις πρόσφατες επιχειρήσεις της Επιχειρησιακή Δύναμη του Νόμου (OFL)»

Ερωτηθείς για την ιδέα της αποκατάστασης του καθεστώτος της βίζα, ο Cakaj είπε ότι «η ανάγκη για αυτήν την εξουσιοδότηση δεν είναι απαραίτητα η ανάγκη έγκρισης μόνο για όσους ταξιδεύουν ως πολίτες της Δημοκρατίας της Αλβανίας, είναι πραγματικά μια νέα διαδικασία της ΕΕ στην υπηρεσία για την αύξηση της εσωτερικής ασφάλειας και την ενίσχυση των συνόρων εν γένει».

«Δεν αφορά καθόλου την επιστροφή θεωρήσεων ή τη συμπλήρωση εντύπων βίζας, αλλά αφορά μόνο τη συμπλήρωση μιας ηλεκτρονικής φόρμας, η οποία θα δημιουργήσει άδεια ταξιδιού μέσα σε λίγα λεπτά», δήλωσε ο Cakaj.

Πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια πρακτική που θα περιλαμβάνει έναν μακρύ κατάλογο διαφορετικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Αυστραλίας κ.λπ./ibna