Κύπρος: Ένταση στην Κύπρο για την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων

Κύπρος: Ένταση στην Κύπρο για την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων

Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, αναφέρει η γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου.

Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το θέμα θέτει αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων.

Νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ) Ersin Tatar, ο οποίος είναι και υποψήφιος για την Προεδρία στις επικείμενες εκλογές.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Συγκρότημα στην Άγκυρα παρέστη και ο Αντιπρόεδρος Fuat Oktay.

Σε ομιλία που εκφώνησε ο Πρόεδρος Erdogan είπε, ότι «για μας το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου έχει δυο διαστάσεις. Η πρώτη είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της, η δεύτερη είναι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους γύρω από τη Νησί».

«Στην σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε τελευταία είδαμε πως πάλι αγνοήθηκε ο τουρκοκυπριακός λαός. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την συνέχιση αυτής της αδικίας» ανέφερε.

«Στη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή περίοδο οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να εκπροσωπηθούν οπωσδήποτε όπως το δικαιούνται».

Ο Erdogan επισήμανε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα έως ότου να καταστήσει την ΤΔΒΚ ένα ίσο και αξιοπρεπές μέλος του παγκόσμιου συστήματος.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός της “ΤΔΒΚ” Ersin Tatar, ανακοίνωσε πως θα αρχίσουν να αξιοποιούν την ακτή της περίκλειστης πόλης Maraş (Βαρώσια) τις πρωινές ώρες της Πέμπτης τις πρωινές ώρες.

«Βλέπουμε το ζήτημα του Maraş ως μια εθνική υπόθεση υπεράνω κάθε μορφής πολιτικού ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης» είπε ο Tatar.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως η Τουρκία εύχεται το άνοιγμα του Maraş πλήρως προς χρήση και πως είναι έτοιμη να παράσχει κάθε στήριξη στις αρχές της “ΤΔΒΚ” στο θέμα αυτό.

«Το ότι το Maraş είναι έδαφος της ΤΔΒΚ είναι μια πραγματικότητα. Υποστηρίζουμε μέχρι τέλος την απόφαση να διατεθεί η ακτογραμμή του Maraş στην υπηρεσία του λαού» υπογράμμισε ο Erdogan, προσθέτοντας ότι «οι αντιρρήσεις της απέναντι πλευράς απέτυχαν από τώρα επειδή δεν πρόκειται να προκληθεί οποιαδήποτε αδικία καθώς δεν υπάρχει καμία ιδιωτική περιουσία».

«Όσο μεγαλώνει, όσο πλουταίνει, όσο ενδυναμώνει η “ΤΔΒΚ” θα αρχίσουν να σπάνε μια-μια και οι αλυσίδες του εμπάργκο που της επιβάλλονται» είπε ο Erdogan./ibna