Βόρεια Μακεδονία: Στα Σκόπια την Τετάρτη ο Varheliy

Βόρεια Μακεδονία: Στα Σκόπια την Τετάρτη ο Varheliy

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας Oliver Varhelyi επισκέπτεται αύριο τη Βόρεια Μακεδονία.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου από τον υπουργό Εξωτερικών Bujar Osmani, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Varhelyi έρχεται στη χώρα, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της χώρας στο δρόμο προς την ΕΕ και το οικονομικό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Σε αυτό το μέρος, θα ήθελα να αναφερθώ στην ανακοίνωση του Επιτρόπου της ΕΕ Varhelyi, η οποία μου διαβιβάστηκε κατά την επίσκεψή μου στις Βρυξέλλες πριν από λίγες ημέρες, αλλά αναμένω να επιβεβαιωθεί αύριο στην επίσκεψή του στα Σκόπια για ένα ισχυρό σχέδιο οικονομικών-επενδύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια με κινητοποιημένη χρηματοδοτική στήριξη εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω χρηματοδότησης IPARD 3 και αυτή είναι μια συνδυασμένη μορφή επιχορηγήσεων και ελαφρών δανείων για την υποστήριξη της οικονομικής μετατροπής και την απελευθέρωση νέων οικονομικών δυνατοτήτων στην περιοχή που εστιάζουν σε έργα υποδομής για διασύνδεση, είπε ο Osmani.

Πρόσθεσε ότι η φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σαφής, τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να πλησιάσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα τόσο οικονομικά, όσο και σε υποδομές και την κοινωνία.

«Αν και πρόκειται για μια γενική πολιτική της ΕΕ σε αυτό το μέρος, δεν μπορώ παρά να τονίσω τον ρόλο του Επιτρόπου με τον οποίο είχα συνάντηση πριν από λίγες ημέρες, και που αύριο έρχεται με αυτά τα δύο έγγραφα στα Σκόπια. Το βλέπω ως συνέχεια της φιλοδοξίας της ΕΕ να ολοκληρώσει τη διαδικασία της διεύρυνσης, καταρχάς με την εναρμόνιση του διαπραγματευτικού πλαισίου και, φυσικά, με τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης», δήλωσε ο Osmani./ibna