Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήθηκε η κατάσταση στη Βουλγαρία

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήθηκε η κατάσταση στη Βουλγαρία

Με υποτονικό ενδιαφέρον από τους ευρωβουλευτές στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλγαρία η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βουλγαρία. Την 1η Οκτωβρίου η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων εξέδωσε σχέδιο ψηφίσματος, στο οποίο θα συνεχίζουν να προσθέτουν προτάσεις έως και τις 8 Οκτωβρίου, όταν και έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία για το έγγραφο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν διάφορες και διαφορετικές αντιδράσεις των ομιλητών κατά τη διάρκεια της συζητήσεις, κάτι που είχε σχέση με την πολιτική τους τοποθέτηση, επικρίνοντας ή υπερασπίζοντας τη Βουλγαρική Κυβέρνηση.

Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), του οποίου είναι μέλος το κυβερνών GERB, ο Manfred Weber επεσήμανε ότι η Βουλγαρία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και ότι δεν είναι όλα τέλεια, αλλά και ότι οι Βούλγαροι πρέπει να είναι περήφανοι για όσα έχουν επιτύχει: «Υπάρχει μια κυβέρνηση στη χώρα που ανήκει στο ΕΛΚ, αλλά ο πρόεδρος είναι αριστερός, έτσι υπάρχει μια ισορροπία δύναμης.

Ο Weber επεσήμανε επίσης ότι ο Boyko Borissov ηγείται μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης και η χώρα κινείται προς την ευρωζώνη. «Η Βουλγαρία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, οι αλλαγές πρέπει να πραγματοποιηθούν όχι μέσω διαμαρτυριών, αλλά μέσω εκλογών».

Η Ramona Strugariou του κεντρώου Renew Europe ρώτησε τους συναδέλφους της εάν ήξεραν ποιον υποστήριζαν καθώς όπως είπε δίνουν υποστήριξη σε ένα προσεκτικά υφασμένο δίκτυο ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρές καταγγελίες διαφθοράς, ξεπλύματος χρημάτων και απάτης με ευρωπαϊκά κονδύλια.»

Παρόμοια ήταν η ομιλία του Ευρωβουλευτή από την Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Katarina Barley, καθώς και η συνάδελφός της Juan Aguilar, η οποία επεσήμανε ότι υπάρχουν αδυναμίες στη Βουλγαρία και υπάρχουν συνεχείς κατηγορίες για διαφθορά στο δικαστικό σώμα και δίωξη πολιτικών αντιπάλων. Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση είναι παρόμοια και με άλλες χώρες της ΕΕ και έδωσε ως παράδειγμα την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δηλώνοντας ότι υποστηρίζει πλήρως το δικαίωμα σε ειρηνικές διαμαρτυρίες, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vera Yourova τόνισε ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της Βουλγαρίας πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ευρείας συζήτησης και απαιτείται χρόνος για την επίτευξη συναίνεσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  πιστεύει ότι ο “Μηχανισμός Συνεργασίας και Επαλήθευσης” έχει αποδειχθεί καλό εργαλείο στη διαδικασία μεταρρύθμισης και οδήγησε σε νομικά και θεσμικά μέτρα για την επίτευξη των συστάσεων της.»/ibna