Μαυροβούνιο: Ο Αμπάζοβιτς αλλάζει τη στάση σχετικά με τον αμφισβητούμενο νόμο

Μαυροβούνιο: Ο Αμπάζοβιτς αλλάζει τη στάση σχετικά με τον αμφισβητούμενο νόμο

Οι ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου του Μαυροβουνίου, Andrija Mandić και Milan Knežević, συναντήθηκαν χθες βράδυ στην Ποντγκόριτσα με τον πρόεδρο της Πολιτικής Κίνησης URA, Dritan Abazović, σε μια προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά σε αμφιλεγόμενα θέματα μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού που αποτελούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου. Ένας από τους ηγέτες του DF, ο Milan Knežević, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη συνάντηση στα μέσα ενημέρωσης.

«Είναι αλήθεια ότι συναντηθήκαμε με τον Abazović. Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στις άμεσες συνομιλίες, επειδή ο Abazović είπε ότι ήταν έτοιμος να συνεργαστεί μαζί μας για την απόσυρση του νόμου για την ελευθερία της θρησκείας, κάτι το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για το DF για συνομιλίες για τη διαμόρφωση μια κυβέρνηση», είπε ο Knežević.

Την περασμένη εβδομάδα, σε χωριστές συνομιλίες με τον υποψήφιο πρωθυπουργό Zdravko Krivokapić, ο Mandić και ο Knežević ζήτησαν την απόσυρση του νόμου για τη Θρησκευτική Ελευθερία πριν το σχηματισμό της κυβέρνησης και ότι αργότερα, το κράτος του Μαυροβουνίου θα υπογράψει θεμελιώδη συμφωνία με τη Σύνοδο της Σέρβικης Ορθόδοξης Εκκλησίας και τον Πατριάρχη Ειρηναίο.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της URA, Filip Adžić, ανακοίνωσε ότι αυτός ο συνασπισμός αντιτίθεται στην απόσυρση του νόμου και ότι επιμένει στην αναθεώρηση των αμφισβητούμενων άρθρων του νόμου. Αυτό εμπόδισε τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της κυβέρνησης. Ο Abazović δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς του αντιπροέδρου του.

Εκτός από τον Adžić, η Božena Jelušić διαφωνούσε επίσης με την κατάργησή του, οπότε δεν υπήρχε πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την ανάκληση του νόμου.

Ο Knežević είπε χθες το βράδυ ότι “έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τις αρχές στις οποίες θα βασιστεί η μελλοντική κυβέρνηση”.

“Δεν έχουμε μιλήσει ακόμη για συγκεκριμένα ονόματα και προσωπικό”, κατέληξε ο Knežević.

Ο υποψήφιος για πρωθυπουργός για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, Zdravko Krivokapić, πραγματοποίησε χθες συνομιλίες με τον Πρόεδρο του κόμματος του δεξιού Μαυροβουνίου (Prava Crna Gora), Marko Milačić, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Στη συνάντηση ειπώθηκε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για τα συμφέροντα των πολιτών του Μαυροβουνίου, ως το μοναδικό της στόχο.

Ο Milačić είπε ότι η Prava Crna Gora, και αυτός προσωπικά, παρέχουν την πλήρη υποστήριξή τους στον Krivokapić.

“Πιστεύουμε ότι η διαδικασία σχηματισμού της κυβέρνησης, σύμφωνα με την σαφή εκλογική βούληση των πολιτών, πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό. Όταν ο Zdravko Krivokapić διοριστεί επισήμως ως υποψήφιος πρωθυπουργός, το Μαυροβούνιο θα πρέπει να πάρει αυτό που περίμενε για τρεις δεκαετίες – μια κυβέρνηση αποτελούμενη από ικανά, ηθικά και επιβεβαιωμένα άτομα, τα οποία θα είναι αφιερωμένα σε έναν μόνο στόχο στο έργο τους – τα συμφέροντα των πολιτών του Μαυροβουνίου”, τόνισε ο Milačić./ibna