Αλβανία: Μείωση του ορίου από το 3% στο 1% στον εκλογικό κώδικα

Αλβανία: Μείωση του ορίου από το 3% στο 1% στον εκλογικό κώδικα

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Taulant Balla κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης είπε ότι οι αλλαγές στον Εκλογικό Κώδικα στη Συνέλευση σήμερα είναι παρόμοιες με τις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως με την κροατική εκδοχή.

Όσον αφορά το ερώτημα γιατί το εκλογικό όριο έχει πάει σε εθνικό επίπεδο από το 3 στο 1%, ο Balla, δήλωσε ότι το περιφερειακό όριο του 3% στις παρατηρήσεις του εκλογικού κώδικα ήταν ένα λάθος, δεδομένου ότι το όριο αυτό ισχύει μόνο στα Τίρανα.

«Το όριο στο Kukës ήταν 33,3% στο Gjirokastra 20%, όπου είναι το φυσικό όριο του συστήματος. Στις συνταγματικές τροποποιήσεις της 30ης Ιουλίου είχαμε αποφασίσει ότι θα υπάρξει εθνικό όριο. Στην έκδοση που προτάθηκε αρχικά με βάση τις εμπειρίες των ευρωπαϊκών χωρών, θα υπερψήφιζαν υπέρ της κροατικής έκδοσης όπου το κατώτατο όριο είναι 5%. Σε αυτό που εγκρίθηκε σήμερα είναι 1%. Αυτό σημαίνει ότι το 1% είναι ίσο με το όριο του φυσικού συστήματος σε κάθε περιφέρεια. Αυτό σημαίνει ότι εάν στα Τίρανα απαιτούνται 12 χιλιάδες ψήφοι για να λάβουν έδρα, το εθνικό όριο είναι 15 χιλιάδες. Η Αλβανία είναι ένα ενιαίο κράτος και δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη με παρόμοιο σύστημα που δεν έχει όρια. Έχουμε θέσει το χαμηλότερο δυνατό όριο», είπε.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε οποιοδήποτε τέχνασμα για μείωση του ορίου για να πάρουν τις ψήφους της αντιπολίτευσης, ο Balla είπε ότι ξέρει πώς ήταν μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση και δεν υπάρχει από πίσω παρασκήνιο, είναι απλά και μόνο κάτι κανονικό. Θα ήταν ωραίο να ήταν 3%.

Σχετικά με τη δήλωση της πλειοψηφίας μετά τη συμφωνία της 5ης Ιουνίου ότι δεν έχουμε τις ψήφους για την έγκριση των τροπολογιών στον εκλογικό κώδικα, ο Balla, δήλωσε ότι, «όλα τα σημεία έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση και ζήτησε επίσης για το θέμα της υποψηφιότητας του προέδρου του κόμματος από το 1/3 των περιοχών της χώρας και στην εθνοσυνέλευση που έχουμε συμφωνήσει με την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση».

«Μειώσαμε το όριο από 3 σε 1%, το οποίο τριπλασιάζει τη δυνατότητα για μικρά κόμματα να μπουν στη συνέλευση. Έχουμε δώσει την ευκαιρία στους ηγέτες των μικρών κομμάτων οι οποίοι, εάν δεν εκλεγούν σε μια περιφέρεια, έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν σε μια άλλη. Αυτό είναι ένα μοντέλο που έχουν πολλές άλλες χώρες», είπε ο Balla./ibna