Κροατία: Αρνείται τις κατηγορίες δωροδοκίας ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της JANAF

Κροατία: Αρνείται τις κατηγορίες δωροδοκίας ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της JANAF

Η υπεράσπιση του πρώην Διευθύνων Σύμβουλου της εταιρίας διαχειριστή του πετρελαϊκού αγωγού JANAF της Κροατίας, Dragan Kovačević, επιμένει ότι όλη η περιουσία του αποκτήθηκε νόμιμα, παρόλο που, εκτός από ένα σύνολο αδήλωτων περιουσιών, οι ανακριτές έχουν ανακαλύψει σε μερικές περιπτώσεις χρήματα, τα οποία ισχυρίζονται ότι ο Kovačević απέκτησε μέσω διαφθοράς.

“Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι μπορεί να εξηγηθεί η προέλευση των χρημάτων και των ακινήτων του”, δήλωσε ο δικηγόρος Ivo Farčić τη Δευτέρα το απόγευμα, αφού η αστυνομία έψαξε ένα διαμέρισμα στη γειτονιά Trešnjevka του Ζάγκρεμπ, το οποίο ο Farčić είπε ότι ανήκε στη σύζυγο του Kovačević.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο HINA, η αστυνομική έρευνα στο διαμέρισμα ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Kovačević μεταφέρθηκε στο Trešnjevka από τη φυλακή της πόλης στο Remetinec, όπου βρίσκεται από τις 17 Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε η έρευνα για το σκάνδαλο δωροδοκίας της JANAF.

Σύμφωνα με το HINA, οι πληροφορίες διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της JANAF πήγε σε ένα κλαμπ στην οδό Slovenska του Ζάγκρεμπ, όπου φέρεται να έλαβε δωροδοκία από τον επιχειρηματία Krešo Petek, τον κύριο ύποπτο της υπόθεσης, τουλάχιστον 12 εκατομμύρια kuna. Τα άφησε σε δύο διευθύνσεις, σε ένα γκαράζ που ανήκει στον φίλο του Dean Šparavec στο Samobor έξω από το Ζάγκρεμπ, και σε ένα διαμέρισμα ενός άλλου φίλου, στο κέντρο του Ζάγκρεμπ.

Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι ο εν λόγω φίλος είναι ο Goran Puklin, σύζυγος της εισαγγελέα Mirela Alerić Puklin, στον οποίο επεκτάθηκε η έρευνα με την υποψία ότι έκρυψε τα χρήματα του Kovačević, του ποσού των 4,5 εκατομμυρίων HRK, παρόλο που γνώριζε ότι είχαν αποκτηθεί παράνομα.

Ο αριθμός των υπόπτων στην υπόθεση έχει αυξηθεί σε 14 και κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε διάφορα εγκλήματα διαφθοράς, από επιρροή και δωροδοκία έως παράνομη προτιμησιακή μεταχείριση και κατάχρηση εξουσίας.

Οι κύριοι ύποπτοι στην υπόθεση είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Elektropromet, Krešo Petek, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της JANAF, Kovačević, ο δήμαρχος της Velika Gorica, Dražen Barišić, και ο δήμαρχος της Nova Gradiška, Vinko Grgić.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković δήλωσε ότι αναμένει από την Εισαγγελία του Κράτους (DORH) να παράσχει “ορισμένες εξηγήσεις” σχετικά με το σκάνδαλο της JANAF και ότι το πρόσφατα διορισμένος Μέλος του Κοινοβουλίου Mate Čičak (HDZ) πρέπει να εξηγήσει στο κοινό τα πάντα σχετικά με την εκ νέου εκμετάλλευση γης που κατέχει.

“Αντιμετωπίζω αυτήν τη διαδικασία με τον τρόπο που την αντιμετώπισα από την πρώτη στιγμή που τη βρήκα μπροστά μου κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας – έναν ασυμβίβαστο αγώνα ενάντια στη διαφθορά, ανεξάρτητη, συνεχή και νόμιμη συμπεριφορά από όλα τα θεσμικά όργανα όπως το DORH, το USKOK (γραφείο καταπολέμησης της διαφθοράς) και την αστυνομία και περιμένω να ρίξει φως σε όλα αυτά”, δήλωσε ο Plenković σε δημοσιογράφους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ερωτήσεις που έχουν προκύψει στο κοινό, αναμένω επίσης ότι η DORH θα παρέχει ορισμένες εξηγήσεις. Νομίζω ότι αυτό θα διευκόλυνε όλους να κατανοήσουν ολόκληρη τη διαδικασία, είπε ο Plenković.

Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν πώς ερμηνεύει τώρα στο γεγονός ότι στο “κλαμπ” που διευθύνεται από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της JANAF, Dragan Kovačević, σύχναζαν υπουργοί της κυβέρνησής του και ο πρόεδρός Zoran Milanović υπό το φως των αποκαλύψεων ότι ο Kovačević φέρεται να κρατούσε 12 εκατομμύρια HRK εκεί, καθιστώντας το “εστία της διαφθοράς”.

Ο Plenković επανέλαβε τη στάση της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμο, επειδή φαίνεται, είπε, ότι δεν καταλάβαιναν όλοι τι σημαίνει αυτό.

“Αυτό είναι κάτι που λέω σε κομματικές συναντήσεις, σε κομματικά σώματα. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου! Η συμμετοχή στο κόμμα, το όνομα και το επώνυμο, το γραφείο – η DORH δεν ενδιαφέρεται για αυτό, ούτε η αστυνομία ούτε η USKOK ούτε εγώ”, ανέφερε.

Οι ανακριτές είχαν ζητήσει κράτηση για όλους εκτός από έναν ύποπτο, και τρεις απελευθερώθηκαν πρόσφατα αφού δήλωσαν ένοχοι. Πηγές που βρίσκονται κοντά στην έρευνα λένε ότι πέντε ακόμη ύποπτοι είναι διατεθειμένοι να ομολογήσουν την ενοχή τους./ibna