Σλοβενία: Παραιτήθηκε η Aleksandra Pivec από Υπουργός Γεωργίας

Σλοβενία: Παραιτήθηκε η Aleksandra Pivec από Υπουργός Γεωργίας

Μετά την πρόσφατη παραίτησή της ως ηγέτη του κόμματος συνταξιούχων του συνασπισμού (DeSUS), η Aleksandra Pivec παραιτήθηκε τη Δευτέρα ως υπουργός Γεωργίας στη σλοβενική κυβέρνηση. Η παραίτησή της αυτή ήρθε λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης για την απομάκρυνσή της και μετά την παρουσίαση της δικής της οπτικής για το διαζύγιό της με τον DeSUS.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, η Pivec είπε ότι έγινε στόχος μιας πρωτοφανούς εκστρατείας λάσπης. «Είναι δύσκολο να βρούμε μια υπόθεση στην ιστορία της ανεξάρτητης Σλοβενίας όπου ένας πολιτικός αποπέμφθηκε με τόσο ενορχηστρωμένο και ταπεινωτικό τρόπο».

Η ίδια τόνισε ότι αυτό δεν ήταν το τέλος της πολιτικής της σταδιοδρομίας, αλλά «μόνο μια πρόκληση για μια νέα αρχή». Μιλώντας στον Τύπο αργότερα, είπε ότι θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα για να σκεφτεί τα πράγματα. Ωστόσο, δεν σκέφτεται να ενταχθεί σε άλλο κόμμα, να δημιουργήσει το δικό της ή να προσχωρήσει στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Ανακοινώνοντας την αμετάκλητη παραίτησή της, η Pivec είπε στους βουλευτές ότι δεν θέλει να κριθεί από πολιτικούς που δεν δέχονται άτομα που εργάζονται προς όφελος του λαού.

Σύμφωνα με την Pivec, οι φορολογούμενοι αξίζουν να έχουν μια εικόνα για τα «παιχνίδια πίσω από τα παρασκήνια, όπου μετράνε μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ οι ανάγκες του κράτους και της κοινωνίας παραμερίζονται».

Είπε ότι οι βουλευτές θα την απομακρύνουν επειδή έδινε προτεραιότητα στα πραγματικά προβλήματα των απλών ανθρώπων και συνεργάστηκε με αγρότες, διαχειριστές δασών, ψαράδες, τεχνίτες, ηλικιωμένους και άλλους πολίτες.

Η Pivec είπε ακόμη ότι δεν είχε ως γνώμονα τα συμφέροντα του κόμματος ή των πολιτικών ελίτ. «Αναμένατε περισσότερα οφέλη για άτομα στο κόμμα και άλλες πολιτικές ελίτ από εμένα. Η αντίθεσή μου σε βαυτό θεωρήθηκε προφανώς ως λάθος, αλλά νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει πρότυπο για τη λειτουργία οποιουδήποτε πολιτικού».

Η απερχόμενη υπουργός είπε ότι εργαζόταν και τα σαββατοκύριακα και τις διακοπές, και ότι η «μεγαλύτερη αμαρτία» της ήταν προφανώς το γεγονός ότι είχε αφιερώσει λίγο χρόνο στην οικογένειά της κατά τη διάρκεια της εργασίας της τα σαββατοκύριακα.

«Μερικές φέτες pršut, ένα ποτήρι Teran και η διαμονή μας τη νύχτα έχουν γίνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη Σλοβενία», είπε σε μια αναφορά σε αυτό που θεωρείται ως παραβίαση της ηθικής της, που σχετίζεται με τα δύο επίσημα ταξίδια της στην ακτή με την ιδιότητα της υπουργού που οδήγησε σε εξέγερση εναντίον της εντός της DeSUS.

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Είναι ο αγώνας μου ενάντια στη διαφθορά στα σλοβενικά δάση και οι αποκαλύψεις των κλοπών εκεί ήταν ένας από τους κύριους λόγους για την απομάκρυνσή μου».

Πριν από τη σημερινή κοινοβουλευτική συζήτηση σχετικά με την απόλυση της Pivec σχεδόν όλα τα κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της απομάκρυνσης, με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης LMŠ και τον πρώην πρωθυπουργό Marjan Šarec να δηλώνουν ότι η Pivec θα έκανε τη χάρη σε όλους αν παραιτούνταν η ίδια.

Η Pivec είπε ότι οι υποστηρικτές της απομάκρυνσής της δεν ενδιαφέρονται για τα επιτεύγματα του υπουργείου της, όπως η αύξηση του προϋπολογισμού του σε 143 εκατομμύρια ευρώ, οι αλλαγές στη νομοθεσία για τη γεωργική γη ή οι αλλαγές στην ανάληψη κεφαλαίων από την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός έχει τώρα δέκα ημέρες για να προτείνει έναν νέο υποψήφιο, να δώσει προσωρινά τη θέση σε άλλο υπουργό ή να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο. Μόλις ανακοινωθεί ένας νέος υποψήφιος, πρέπει να παρουσιαστεί στο αρμόδιο κοινοβουλευτικό όργανο εντός επτά ημερών πριν την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Το DeSUS έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προτείνει τον Υφυπουργό του Υπουργείου Γεωργίας Jože Podgoršek, οπότε η διαδικασία αναμένεται να είναι κάπως μικρότερη.

Η Pivec παραιτήθηκε ως αρχηγός του DeSUS στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά από περίπου οκτώ μήνες στο τιμόνι του κόμματος, μετά από μια εξέγερση εντός του κόμματος, η οποία προκλήθηκε από τα δύο επίσημα ταξίδια της στην περιοχή Kras και την Izola./ibna