Τούρκος αξιωματούχος: Δεν υπάρχουν επιλογές πολέμου, είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις

Τούρκος αξιωματούχος: Δεν υπάρχουν επιλογές πολέμου, είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις

Έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα δηλώνει η Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ορίων, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου Τούρκου αξιωματούχου.

Ο Τούρκος αξιωματούχος παρουσίασε τις θέσεις της Τουρκίας στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, την Ανατολική Μεσόγειο, τις ενεργειακές έρευνες, τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μίλησε επίσης και για το Casus Belli της Τουρκίας για την επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υφίστανται επιλογές πολέμου στην περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας.

Η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αφορά δυο σημεία.

-Την υπεράσπιση της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενάντια σε μαξιμαλιστικές και υπερβολικές θαλάσσιες αξιώσεις, για την επίτευξη δίκαιης και ισότιμης οριοθέτησης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

– Την προστασία των ίσων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, δικαιώματα που απορρέουν ως συνιδιοκτήτες του νησιού για τους υπεράκτιους πόρους.

Ο Τούρκος αξιωματούχος μίλησε συγκεκριμένα για το νησί του Καστελόριζου, το οποίο όπως είπε οι αξιώσεις για ένα νησί με μέγεθος περίπου 10 km2 που απέχει 2 km από τις τουρκικές ακτές και 580 km από την ηπειρωτική Ελλάδα να παράγει 40.000 km2 θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας, αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας, του διεθνούς δικαίου και της νομολογίας.

Επιχειρηματολογώντας, παρουσίασε με χάρτες, παρόμοιες υποθέσεις οριοθέτησης με το Καστελόριζο, όπου σύμφωνα με τον ίδιο οι απαιτήσεις της Ελλάδας για την επήρεια του Καστελόριζου δεν είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και ότι θα καταπέσουν σε περίπτωση που υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Συνεχίζοντας παρουσίασε την ελληνική θέση ότι «όλα τα νησιά ανεξάρτητα από το μέγεθος και την τοποθεσία τους έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν πλήρη ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το άρθρο 121 του UNCLOS, ενώ η μέση γραμμή είναι η μόνη μέθοδος οριοθέτησης.

Από την δική της πλευρά η Τουρκίας επιμένει ότι η ισοτιμία είναι ο κανόνας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κι όχι η μέση γραμμή σύμφωνα με τα άρθρα 74/83 του UNCLOS. Τα δικαιώματα και η οριοθέτηση δεν είναι το ίδιο πράγμα σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, κι έτσι δεν μπορεί να δοθεί υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισοτιμία της οριοθέτησης, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συγκριτικά παράκτια παράγωγα.

Επιπροσθέτως, τόνισε την μεροληπτική στάση της ΕΕ υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου και ενάντια στην Τουρκία, καθώς είναι παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, όπως δήλωσε.

Όσον αφορά τον επικείμενη έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, δήλωσε αισιόδοξος, ενώ σημείωσε ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει χωρίς καμιά προϋπόθεση.

Σε ερώτηση του ΙΒΝΑ, αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 10 νμ για να υπάρξει εναρμόνιση με τα 10 νμ του εναέριου της χώρου, είπε ότι το casus belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δεν σηματοδοτεί πολεμικές επιλογές.

Όπως εξήγησε η απόφαση της Τουρκίας ήταν αντίδραση στην απόφαση της Ελληνικής Βουλής να δώσει το δικαίωμα στην Κυβέρνηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων. Αν διαβάσει κάποιος όλη την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, θα δει ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί μονομερή επέκταση αλλά να γίνει μέσα από διαπραγμάτευση και ενημέρωση μεταξύ των δυο χωρών. Αν γίνει μονομερώς δεν θα κάνουμε πόλεμο, αλλά θα αμφισβητήσουμε την απόφαση αυτή με όσους τρόπους έχουμε διαθέσιμους, σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Στο ζήτημα του διαμοιρασμού των εσόδων από τους πόρους στην Κύπρο, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπολογίζει του Τουρκοκύπριους, οι οποίοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους. Μόνο μέσα από συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων μπορεί να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση.

Τέλος για το ζήτημα των διερευνητικών σημείωσε ότι όλα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι του διαλόγου καθώς όλα, επήρεια, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, κυριαρχία, έρευνα και διάσωση, καθώς και η εναρμόνιση του εναέριου χώρου με τα χωρικά ύδατα, είναι αλληλένδετα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, για να προσθέσει ότι για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζεται ένας πραγματικός μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ των χωρών και να μην απομονώνουν την Τουρκία./ibna