Džaferović στην Αλβανία: Η Β-Ε θέλει να ανοίξει πρεσβεία στα Τίρανα

Džaferović στην Αλβανία: Η Β-Ε θέλει να ανοίξει πρεσβεία στα Τίρανα

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Šefik Džaferović συναντήθηκε σήμερα στα Τίρανα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ilir Meta, με τον οποίο συζήτησε για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την οικονομική συνεργασία.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας χαιρέτισε την επίσκεψη του Džaferović, τονίζοντας ότι η Β-Ε και η χώρα του μοιράζονται μια φιλία πολλών ετών.

Ο Džaferović συνεχάρη την Αλβανία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ένωση θα χορηγήσει σύντομα καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ανέφερε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ των μελών της Προεδρίας και αξιωματούχων της ΕΕ στις Βρυξέλλες έδωσαν ώθηση στις προσπάθειες της Β-Ε να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι Džaferović και Meta μίλησαν επίσης για την περιφερειακή συνεργασία και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην περιοχή, ενώ συζήτησαν την πρωτοβουλία «Mini Schengen», η οποία θα εξαλείψει τα εμπόδια για την κυκλοφορία αγαθών, προσώπων, κεφαλαίων και υπηρεσιών στην περιοχή.

Ο Džaferović ενημέρωσε επίσης τον Μέτα για την απόφαση της Προεδρίας της Β-Ε να ανοίξει πρεσβεία στην Αλβανία, ενώ ο Meta απάντησε  ότι η χώρα του θα ανοίξει επίσης πρεσβεία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Οι δύο τόνισαν επίσης το ενδιαφέρον για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών τους, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Ο Džaferović ευχαρίστησε την Αλβανία που παραχώρησε στο Βοσνιακό λαό το καθεστώς της εθνικής μειονότητας ως καλούς πολίτες οι οποίοι σέβονται την ακεραιότητα της χώρας, και συγχαίρει την Αλβανία, η οποία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Αυτό είναι αξιοσημείωτο, γιατί αυτή η ολοκλήρωση είναι σημαντική για ολόκληρη την περιοχή. Η Β-Ε αναμένει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας το επόμενο καλοκαίρι. Η προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό δεν αποτέλεσε ποτέ ένα δίλημμα για μένα», υπενθύμισε ο Džaferović.

Ο Meta επεσήμανε ότι οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν όλα τα θέματα κατά τη διάρκεια της προσωπικής τους συνάντησης, τις διμερείς σχέσεις καθώς και τις περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις, αλλά τόνισαν την ανάγκη βελτίωσης των οδικών υποδομών και την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη της εναέριας κυκλοφορίας για τη βελτίωση του τουρισμού.

Οι συνομιλητές συμφώνησαν, σύμφωνα με τον Meta, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να ενισχυθούν με νέο ρυθμό, αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής, ώστε να μπορούν να προσφέρουν μια γρήγορη προοπτική ανάκαμψης και να σταματήσουν την αποδημία πληθυσμών.

Είναι απαραίτητο να βελτιωθεί το εμπόριο με άλλες χώρες και να συμβάλει στην οικοδόμηση δεσμών μεταξύ χωρών. Θα υπογραφούν συμφωνίες για την αναγνώριση αδειών οδήγησης και οικονομικής συνεργασίας και ξένων εμπορικών επιμελητηρίων, ενώ θα οργανωθούν κοινές δραστηριότητες, όπως οικονομικά και επιχειρηματικά φόρουμ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αλβανό πρωθυπουργό Edi Rama, ο Džaferović δήλωσε ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για τη βελτίωση των υφιστάμενων καλών σχέσεων. Συζήτησαν τη συνεργασία σε πολλά τμήματα και τη σημασία πολλών διμερών συμφωνιών που έχουν συναφθεί. Τονίστηκε ότι και οι δύο χώρες πρέπει να συμβάλουν στην ολοκλήρωση των συμφωνιών και των μνημονίων που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, προκειμένου να βελτιωθεί η συνολική συνεργασία.

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε, Šefik Džaferović, επισκέφθηκε επίσης το Νεκροταφείο των Εθνικών Ηρώων, καταθέτοντας λουλούδια στο Μνημείο της Μητέρας Αλβανίας. Αργότερα επισκέφτηκε Βοσνίους που ζουν στην περιοχή του Durres. Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, ο Džaferović θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου Gramos Ruci. Προβλέπεται επίσης συνάντηση με τον δήμαρχο των Τιράνων, Erion Veliaj, ο οποίος θα παραδώσει στον Džaferović το κλειδί της πόλης των Τιράνων. /ibna