Βουλγαρία: Στο 60% η δυσπιστία προς το Υπουργικό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο

Βουλγαρία: Στο 60% η δυσπιστία προς το Υπουργικό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο

Εάν γινόταν σήμερα οι εκλογές, το 20,5% των πολιτών θα ψήφισε το GERB, το 19,6% για το BSP, το 14,9% για το κόμμα “Υπάρχει ένας τέτοιος λαός”, το 9,9% για το MRF, το 9,4% για τη Δημοκρατική Βουλγαρία και 4,6% για το «Σήκω Πάνω Βουλγαρία». Τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται επί του παρόντος στο κοινοβούλιο παραμένουν πολύ κάτω από το όριο εισόδου που απαιτείται.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από την τριμηνιαία παρακολούθηση των κοινωνικοπολιτικών τάσεων των Βούλγαρων πολιτών του Οργανισμού Έρευνας Alpha.

Περίπου τα δύο τρίτα των ενηλίκων Βούλγαρων (66,2%) εξακολουθούν να εκφράζουν την αρχική τους υποστήριξη στις διαμαρτυρίες στη χώρα, παρά τις επιφυλάξεις σχετικά με τη σύνθεση και τα μέσα έκφρασής τους.

Οι διαμαρτυρίες, οι συγκρούσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων και η έντονη εστίαση των μέσων ενημέρωσης στη διαφθορά αυξάνουν τη διάβρωση της εμπιστοσύνης σε εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία. Η έγκριση της κυβέρνησης ορίζεται στο κρίσιμο 12,8% και η έγκριση του κοινοβουλίου πέφτει στο 7,6%, με πάνω από 60% να είναι η δυσπιστία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Ivan Geshev, ο οποίος όταν ανέλαβε τη θέση κατέγραφε στήριξη από το 27%, πλέον έχει την έγκριση από το 12,2%, με το 54,6% των πολιτών να είναι επικριτικοί.

Μόνο η αστυνομία κατάφερε να αυξήσει τα επίπεδα εμπιστοσύνης και τον Σεπτέμβριο οι θετικές εκτιμήσεις των δραστηριοτήτων τους, σε αντίθεση με την κατάσταση τον Ιούλιο, άρχισαν να κυριαρχούν ελαφρώς στις αρνητικές (30,2%: 27,7%).

Ο Πρόεδρος Rumen Radev σημείωσε ελαφρά μείωση των θετικών αξιολογήσεων (κατά 1,6%), με την κριτική όμως να αυξάνεται πιο έντονα (κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες), αλλά με την αναλογία, έγκριση 42%: αποδοκιμασία 28,6%, διατήρησε θετική ισορροπία στην προσωπική του βαθμολογία.

Ο πρωθυπουργός Boyko Borissov έχασε άλλες τρεις μονάδες εμπιστοσύνης σε σύγκριση με τον Ιούλιο και η δυσπιστία αυξήθηκε επίσης κατά 6%. Με τη αποδοχή στο 20,3%, η βαθμολογία του είναι κοντά στα επίπεδα της Cornelia Ninova 19,8%.

Ποια είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση για την τρέχουσα κυβέρνηση;

Οι απόψεις είναι εξαιρετικά διαφορετικές – όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και μεταξύ των υποστηρικτών των κύριων πολιτικών δυνάμεων.

Το 17,6% αναγνωρίζει τον Rumen Radev ως τον πολιτικό αντίπαλο του Borissov και πιστεύει ότι η λύση βρίσκεται στη δημιουργία του κόμματός του. Το 15%, κυρίως υποστηρικτές του Slavi Trifonov, βασίζονται στον τύπο “όλοι εναντίον του GERB”. Το 9,4% είναι υπέρ μιας «αριστερής εναλλακτικής», με τους υποστηρικτές του BSP και της Maya Manolova να διστάζουν μεταξύ αυτής της επιλογής και της ενοποίησης γύρω από τον Radev. Το 12,2% αφορά τη «σωστή εναλλακτική». Υποστηρίζεται από περίπου το 75% των υποστηρικτών της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας», αλλά και από περίπου το ένα πέμπτο των υποστηρικτών του GERB και των Ενωμένων Πατριωτών.

Το 14,5% των ψηφοφόρων, κυρίως από τα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αποδεκτή εναλλακτική λύση.

Τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της τάσης του κοινού στα τέλη Σεπτεμβρίου είναι η σοβαρή μείωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση της πολιτικής κρίσης και έχουν άμεσο αντίκτυπο στις εκλογικές τάσεις. Μεταξύ εκείνων που είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν, το GERB και το BSP συγκλίνουν, με το GERB να συνεχίζει να ηγείται με 0,9% του αριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματο (20,5% έναντι 19,6%). Η ανάλυση δείχνει ότι η φαινομενικά παράδοξη διατήρηση θέσεων από το GERB οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες – την εκ νέου κινητοποίηση του σκληρού πυρήνα του κόμματος και την αδύναμη μετάβαση των ψηφοφόρων του σε ανταγωνιστικά κόμματα στα δεξιά, λέει η ανάλυση της Alpha Research./ibna