Κροατία: Κρατικές επενδύσεις στο έργο Slavonia, Baranja και Srijem

Κροατία: Κρατικές επενδύσεις στο έργο Slavonia, Baranja και Srijem

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković ανακοίνωσε σήμερα από τo Našice ότι 16,53 δισεκατομμύρια HRK, ή το 88% του συνολικού κονδυλίου, έχουν συμβληθεί μέχρι τώρα στο έργο στην περιοχή Slavonia, Baranja και Srijem, ενώ εκταμιεύθηκαν 6,6 δισεκατομμύρια. Αυτό συνιστά αύξηση συμβεβλημένων κεφαλαίων ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων kuna και εκταμιευθέντων κεφαλαίων της τάξης των 2,1 δισεκατομμυρίων, σε σύγκριση με την τελευταία σύνοδο του Συμβουλίου της Slavonia, Baranja και Srijem.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρωθυπουργός Plenković επεσήμανε ότι το 2020 αποτέλεσε ένα από τα πιο δύσκολα έτη για την Κροατία τα τελευταία 25 χρόνια, λόγω της άνευ προηγουμένου υγειονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, τις συνέπειές της στην κροατική οικονομία και άλλες πτυχές του κοινωνικού βίου.

“Παρά την πανδημία του κορωνοϊού, καταφέραμε να μειώσουμε την αναμενόμενη μείωση του ΑΕΠ, οργανώνοντας ένα έγκαιρο άνοιγμα για να διασφαλίσουμε σχεδόν το 50 τοις εκατό των επιπέδων της περσινής τουριστικής περιόδου για τη φετινή χρονιά, να ασκήσουμε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, να εισέλθουμε στον Ευρωπαϊκό Χρηματοοικονομικό Μηχανισμό II, να σχηματίσουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε χρόνο ρεκόρ μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, να εγκριθεί νόμος για την ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό, και τώρα να προχωρήσουμε στις προγραμματισμένες δραστηριότητες της κυβέρνησης – κοινωνική ασφάλιση, οικονομική κυριαρχία, ειδικά στον τομέα της γεωργίας και της ενέργειας, καθώς και τόνωση της παγκόσμιας προβολής της χώρας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Προσέθεσε ότι, για πρώτη φορά, έχει παρασχεθεί πρόσθετη χρηματοδότηση – 22 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα επόμενα επτά χρόνια, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για το έργο στη Slavonia, την πολιτική συνοχής και την πολιτική που σχετίζεται με τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη.

Ο Plenković τόνισε επίσης ότι εργάζεται για την αναδιαμόρφωση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής έως το 2030, καθώς είχε σχεδιαστεί πριν από την πανδημία και τις νέες οικονομικές συνθήκες, με την οριστικοποίηση αυτού του εγγράφου να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας ανακοίνωσε ότι η αναπτυξιακή συμφωνία για το έργο στην περιοχή Slavonia, Baranja και Srijem θα επεκταθεί, προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι αλλαγές για ήδη καθορισμένα έργα και να καθοριστούν νέες πηγές χρηματοδότησης για τις οποίες δεν έχουν παρασχεθεί μέχρι τώρα κεφάλαια.

Υπογράμμισε επίσης ότι τα αναπτυξιακά στρατηγικά έργα θα συμπεριληφθούν στην αναπτυξιακή συμφωνία που θα απαρτίζεται από περίπου 38 έργα αξίας 10,7 δισεκατομμυρίων kuna.

“Θα συνεχίσουμε με το έργο των ολοκληρωμένων εδαφικών επενδύσεων για αστικές περιοχές, την περιοχή Osijek και Slavonski Brod, θα συνεχίσουμε με το πρόγραμμα ολοκληρωμένης, οικονομικής και κοινωνικής αναγέννησης μικρών πόλεων σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, καθώς και με το πρόγραμμα Slavonia, Baranja και Srijem, προκειμένου να μειωθεί το αναπτυξιακό χάσμα”, είπε ο Plenković.

Ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση αποτέλεσε μια ευκαιρία για την υπογραφή 66 συμβάσεων, συνολικής αξίας 440 εκατομμυρίων kuna για διάφορα διαφορετικά έργα. /ibna

(1HRK = 0,132 EUR)