Κροατία: Λύση στο ζήτημα των θεωρήσεων υποσχέθηκε ο Pompeo από το Dubrovnik

Κροατία: Λύση στο ζήτημα των θεωρήσεων υποσχέθηκε ο Pompeo από το Dubrovnik

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenkovic στο Dubrovnik την Παρασκευή. Ο Pompeo αποτελεί τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που επισκέφθηκε την Κροατία μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016.

“Μετά χαράς ανακοινώνω ότι είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για διάφορα ζητήματα […]. Το γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια εργαζόμασταν με μεγάλη αφοσίωση για να διασφαλίσουμε ότι η Κροατία θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων. Ελπίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δουν ότι έχουμε εκπληρώσει αυτές τις προϋποθέσεις και ότι οι Κροάτες πολίτες δεν θα απαιτείται να διαθέτουν βίζα για να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο Plenkovic σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

“Συζητήσαμε επίσης την ενεργειακή πολιτική και το γεγονός ότι η Κροατία θα έχει το δικό της τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου. Αυτό μας βάζει στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Συζητήσαμε επίσης διεθνή ζητήματα. Θα επικεντρωθώ κυρίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Κροατία δεσμεύεται να διασφαλίσει πλήρη ισότητα μεταξύ των τριών ομοσπονδιακών λαών στη Β-Ε “, προσέθεσε ο Plenkovic.

Ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την επίσκεψή του και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Πρόεδρο Τραμπ και τη σύζυγό του, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Ο Pompeo τον ευχαρίστησε για τις ευχές του προς τον Πρόεδρο Τραμπ.

“Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ. Οι ιστορικές μας σχέσεις έχουν προχωρήσει αρκετά τα τελευταία 30 χρόνια. Συζητήσαμε πολλά θέματα”, δήλωσε ο Pompeo.

“Συζητήσαμε το πρόγραμμα άρσης της υποχρεωτικής θεώρησης. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη συνεργασία. Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας με το ΝΑΤΟ και την πληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι το ζήτημα της βίζας θα επιλυθεί.

Αναπτύχθηκαν επίσης περιφερειακά θέματα, με τους κροάτες εκπροσώπους να παρουσιάζουν τις απόψεις τους για την κατάσταση στη Β-Ε πριν από τις τοπικές εκλογές και την 25η επέτειο από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον.

“Επισημαίνουμε ότι η βασική αρχή στην οποία υποστηρίζει η Κροατία είναι η πλήρης ισότητα μεταξύ των τριών ομοσπονδιακών λαών, η οποία κατά τη γνώμη μας πρέπει να πραγματωθεί μέσω της επαρκούς, νόμιμης εκπροσώπησης των πολιτικών εκπροσώπων τους στα θεσμικά όργανα της Β-Ε”, δήλωσε ο Plenkovic.

Προσέθεσε ότι συζητήθηκε επίσης η διαδικασία προμήθειας στρατιωτικών αεροπλάνων, μια διαδικασία, ωστόσο, η οποία παραμένει υπό εξέλιξη, και η Κροατία θα λάβει όλες τις αποφάσεις όταν ολοκληρωθούν όλες οι αξιολογήσεις. /ibna