Μαυροβούνιο: Διαφωνίες μεταξύ των νικητών των εκλογών για το Νόμο για τη Θρησκευτική Ελευθερία

Μαυροβούνιο: Διαφωνίες μεταξύ των νικητών των εκλογών για το Νόμο για τη Θρησκευτική Ελευθερία

Το Κίνημα Πολιτών (GP) URA θα υποστηρίξει τις τροπολογίες στα αμφισβητούμενα άρθρα του Νόμου για την Ελευθερία της Θρησκείας, αλλά δεν θα ψηφίσει για την απόσυρσή του, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Filip Adžić.

«Δεν θα ψηφίσουμε για την απόσυρση του νόμου για τη θρησκευτική ελευθερία. Είπαμε ότι το Μαυροβούνιο χρειάζεται το νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά θα πρέπει να είναι ένας σύγχρονος νόμος, ο οποίος δεν εφαρμόζει διακρίσεις», δήλωσε ο Adžić χθες βράδυ σε συνέντευξη στο Club A του Television Α1.

Όπως εξήγησε, το GP URA θεωρεί πως τα αμφισβητούμενα άρθρα του Νόμου θα μπορούσαν να αφαιρεθούν ή να αναθεωρηθούν.

«Ωστόσο, ο Νόμος είναι απαραίτητος και καμία θρησκευτική οργάνωση, ούτε οποιοδήποτε άτομο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορούν να βρίσκονται υπεράνω ή έξω από το νόμο ή το Σύνταγμα. Ούτε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας ή η Μητροπολιτεία Μαυροβούνιο και Παραθαλασσίας. Διαφωνούμε κατηγορηματικά με κάθε μορφή διακρίσεων εις βάρος οποιασδήποτε θρησκευτικής κοινότητας», δήλωσε ο Adžić.

Με αυτήν τη δήλωση, ο Adžić επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι οι τρεις συνασπισμοί που κέρδισαν τις κοινοβουλευτικές εκλογές βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με τον Νόμο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ στο Μαυροβούνιο, αυτό το ζήτημα προκάλεσε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη συμφωνία του συνασπισμού.

Μια συμφωνία που αναμενόταν να επιβεβαιώσει τη συναίνεση σχετικά με τους νόμους μεταρρύθμισης για το δικαστικό σώμα, την οικονομία, κοινωνικά ζητήματα, τους νόμους περί πολιτικού παρελθόντος και το νόμο πόθεν έσχες, τέθηκε προ αμφισβήτησης λόγω διαφορετικών απόψεων μεταξύ DF και URA.

Αρκετές πηγές στην εφημερίδα Pobjeda δήλωσαν ότι το σχέδιο της δεύτερης συμφωνίας έχει τεθεί σε αναμονή.

«Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω με το αίτημα που υπέβαλε το DF, καθώς ορισμένα μέλη αυτής της πολιτικής ομάδας απαίτησαν ως προϋπόθεση για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης την κατάργηση του νόμου για τη θρησκευτική ελευθερία», αναφέρει η πηγή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο προτεινόμενος υποψήφιος πρωθυπουργός Zdravko Krivokapić ενημερώθηκε ότι τουλάχιστον δύο μέλη του συνασπισμού «Μαύρο και Λευκό» είχαν αντιταχθεί στην κατάργηση του Νόμου και ότι, αντιθέτως, είχαν προτείνει τροποποιήσεις σε ορισμένα άρθρα. /ibna