Σλοβενία: Ο πρωθυπουργός Janša κατηγορήθηκε επίσημα για κατάχρηση εξουσίας

Σλοβενία: Ο πρωθυπουργός Janša κατηγορήθηκε επίσημα για κατάχρηση εξουσίας

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša κατηγορήθηκε επίσημα για κατάχρηση εξουσίας για την πώληση ακινήτων που πραγματοποιήθηκε το 2005, με απόφαση της εισαγγελίας που εκδόθηκε περισσότερο από έξι χρόνια μετά την έναρξη έρευνας, ανέφερε ο Večer την Πέμπτη.

Ο Janša κατηγορείται μαζί με δύο πρώην διευθυντές εταιρειών που συμμετείχαν σε πολλές συναλλαγές, τους Branko Kastelić και Klemen Gantar.

Η υπόθεση συνδέεται με οικόπεδο στην κοιλάδα Trenta στις Άλπεις όπου ο Janša αγόρασε το 1992 και πούλησε το 2005, όταν ήταν πρωθυπουργός για πρώτη φορά, με περίπου 131.000 ευρώ, σχεδόν εννέα φορές την τιμή που πλήρωσε.

Ο αγοραστής, ο ιδιοκτήτης ακινήτων Eurogradnje, στη συνέχεια πούλησε το οικόπεδο, γη κατά μήκος ενός ποταμού προσβάσιμο μόνο μέσω μιας γέφυρας για πεζούς, για 146.000 ευρώ το 2005 σε άλλη εταιρεία, την Imos. Την ίδια χρονιά, η Imos πούλησε στον Janša ένα διαμέρισμα τριών δωματίων στο κέντρο της Λιουμπλιάνα έναντι 236.100 ευρώ.

Η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι η Eurogradnje πλήρωσε 100.000 ευρώ περισσότερο για το οικόπεδο από ό,τι άξιζε, το οποίο στη συνέχεια συνυπολογίστηκε στην τιμή του διαμερίσματος.

Όταν η Imos χρεοκόπησε, η αξία του οικοπέδου εκτιμήθηκε επίσημα στα 17.655 ευρώ, αλλά στη συνέχεια το οικόπεδο πωλήθηκε για 127.500 ευρώ σε δημοπρασία που κέρδισε ο Damjan Podjed, εγείροντας υποψίες για τεχνητή διόγκωση της τιμής για να βοηθήσει τον Janša.

Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2018, η Podjed πούλησε το οικόπεδο σε άλλο άτομο έναντι 140.000 ευρώ. Ούτε η Podjed ούτε ο τελικός αγοραστής εμφανίζονται μεταξύ των υπόπτων προς το παρόν.

Ο Janša αρνήθηκε κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς για ατασθαλίες από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα ΜΜΕ το 2011. Τόνισε ότι έχει βγάλει αρκετά χρήματα στην καριέρα του από μισθούς και πολλά βιβλία που έγιναν best seller και ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες είναι μέρος μιας συνωμοσίας ανθρώπων στο παρασκήνιο για να τον απομακρύνει από την πολιτική.

Η συναλλαγή Trenta ήταν μία από την κατηγορίες εναντίον του σε μια έκθεση του 2011 της Επιτροπής για την Πρόληψη της Διαφθοράς.

Το φερόμενο ποινικό αδίκημα επιβάλλει ποινή φυλάκισης οκτώ ετών και υπόκειται σε 20ετές καταστατικό περιορισμού./ibna