Βουλγαρία: Συγκροτήθηκε η προσωρινή επιτροπή για το νέο Σύνταγμα, απέχουν BSP και MRF

Βουλγαρία: Συγκροτήθηκε η προσωρινή επιτροπή για το νέο Σύνταγμα, απέχουν BSP και MRF

Οι βουλευτές συγκρότησαν μια προσωρινή κοινοβουλευτική επιτροπή για να συζητήσουν την πρόταση για το νέο Σύνταγμα.

Το καθήκον του προσωρινού φορέα θα είναι η ανάλυση του ήδη υποβληθέντος έργου, υπογεγραμμένο από τους βουλευτές του GERB, των Ενωμένων Πατριωτών και της VOLIA, καθώς και να προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές σε αυτό.

Της επιτροπής θα ηγείται η δικηγόρος Desislava Atanasova από το GERB, και η κοινοβουλευτική ομάδα περιλαμβάνει επίσης τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Krasimir Tsipov και τον Toma Bikov. Ο αναπληρωτής πρόεδρος θα είναι ο Iskren Veselinov από τον μικρότερο εταίρο του συνασπισμού Ενωμενοι Πατριώτες, και οι συνάδελφοί του Boris Yachev και Hristian Mitrev θα συμμετάσχουν επίσης στο έργο. Οι βουλευτές της VOLIA στην επιτροπή είναι οι Plamen Hristov, Elena Peseva και Simeon Naydenov.

«Δεν θα κάνουμε προτάσεις και δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτήν την επιτροπή», δήλωσε ο βουλευτής του BSP Filip Popov από το κοινοβουλευτικό βήμα, επιβεβαιώνοντας τη θέση της αντιπολίτευσης κατά της πρότασης για νέο Σύνταγμα. Δεν υποβλήθηκαν υποψηφιότητες από το MRF, το οποίο εγκατέλειψε την αίθουσα της ολομέλειας κατά την ψηφοφορία.

Υπήρξε επίσης ένταση στην αίθουσα για την υποψηφιότητα του ανεξάρτητου βουλευτή Spas Panchev, ο οποίος προσχώρησε στην επιτροπή μετά από πρόταση του γραμματέα της ομάδας GERB Stanislav Ivanov. «Με ποια λογική δικαιολογείται αυτό;» ρώτησε και συνέχισε ο Georgi Svilenski: «Τότε πες ότι ο Spas Panchev είναι από την κοινοβουλευτική σου ομάδα».

Έτσι, η αρχική πρόθεση της επιτροπής να συμπεριλάβει 18 βουλευτές – τρεις από κάθε ομάδα και τρεις ανεξάρτητους, παρέμεινε ανεκπλήρωτη. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει για περίοδο 2 μηνών./ibna