Η ΕΕ καταδικάζει τη μεταφορά μεταναστών στο συνωστισμένο κέντρο υποδοχής Lipa

Η ΕΕ καταδικάζει τη μεταφορά μεταναστών στο συνωστισμένο κέντρο υποδοχής Lipa

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Εσωτερικών του Canton της Una-Sana άρχισε να μετακινεί μετανάστες από το κέντρο υποδοχής Bira στο κέντρο υποδοχής Lipa προκειμένου να αξιοποιήσει καλύτερα τον χώρο για τη διαμονή τους.

Τα συμβάντα μεταξύ των μεταναστών γίνονται συχνότερα και στο τελευταίο, που συνέβη χθες το βράδυ κοντά στο Bihać, δύο μετανάστες σκοτώθηκαν ενώ ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκρούστηκαν ομάδες μεταναστών από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών φοβούνται και δεν φεύγουν από τα σπίτια τους. Υπάρχουν όλο και περισσότεροι μετανάστες και ήδη σχηματίζουν “άγρια ​​στρατόπεδα” στα δάση στο βουνό Plješevica, στο δρόμο προς την Κροατία.

Ωστόσο, την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε έντονα τη μεταφορά μεταναστών στο, όπως λένε, ήδη γεμάτο κέντρο υποδοχής Lipa.

«Η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα τις απαράδεκτες ενέργειες που ανέλαβαν την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου από τις αρχές του καντονιού Una Sana, μεταφέροντας βίαια πρόσφυγες και μετανάστες από το προσωρινό κέντρο υποδοχής Bira στο Bihać έξω από την εγκατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Lipa, το οποίο είναι ήδη γεμάτη. Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες άτομα μένουν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες χωρίς καταφύγιο και πρόσβαση σε βασική βοήθεια. Αυτές οι ανεύθυνες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε.

Η ΕΕ είπε ότι αυτές οι μονομερείς ενέργειες ενισχύουν την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, θέτουν σε κίνδυνο τα μέτρα προστασίας COVID-19 και επιδεινώνουν σοβαρά τη συνολική κατάσταση ασφάλειας. «Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες με την εθνική νομοθεσία και την εξουσία των αρμόδιων κρατικών φορέων. Προκαλούν πολύ σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΕΕ έχει καταστήσει με συνέπεια σαφές ότι η εγκατάσταση έκτακτης ανάγκης στα Lipa είναι μόνο ένα προσωρινό μέτρο αντιμετώπισης του COVID-19 και δεν πληροί τις βασικές απαιτήσεις που απαιτούνται για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών υπό τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες ή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η εγκατάσταση στο Lipa δεν έχει οριστεί ποτέ ως κέντρο υποδοχής από το Συμβούλιο Υπουργών.

«Η ΕΕ αναμένει από το αρμόδιο Υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να λάβει επειγόντως όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η εκδήλωση ανθρωπιστικής κρίσης, να εξασφαλίσει καταφύγιο σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων, να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια και να σταματήσει περαιτέρω εξώσεις. Η ΕΕ αναμένει επίσης να διερευνηθούν δεόντως οι παραβιάσεις του νόμου και να τηρηθεί το κράτος δικαίου», αναφέρει η δήλωση.

Η ΕΕ σημείωσε ότι παρείχε σημαντική υποστήριξη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου. Η ΕΕ καλεί τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. «Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλους τους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για να αντιμετωπίσει την προκλητική κατάσταση, η οποία επιδεινώθηκε λόγω των πρόσφατων ενεργειών των αρχών»./ ibna