Ρουμανία: Σε δημόσια διαβούλευση η θεραπεία των νόμων για την Δικαιοσύνη

Ρουμανία: Σε δημόσια διαβούλευση η θεραπεία των νόμων για την Δικαιοσύνη

Εν αναμονή της Έκθεσης της ΕΕ για την κατάσταση στη χώρα, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Klaus Iohannis είχε χθες, συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό  Ludovic Orban και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Cătălin Predoiu, με τους οποίους εξέτασε τα νομοσχέδια που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για τη θεραπεία των Νόμων που αφορούν στη Δικαιοσύνη.

Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από το PSD στους νόμους αυτούς το διάστημα 2017 – 2019 έχουν δεχθεί έντονη κριτική από την κοινωνία των πολιτών, το επαγγελματικό περιβάλλον αλλά και τους ειδικούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

Με κοινή προσπάθεια του Προέδρου, της αντιπολίτευσης και δικαστών αποφεύχθηκε το να υπαχθεί το δικαστικό σύστημα  στην πολιτική εξουσία, τόνισε ο κ. Iohannis. Και υπογράμμισε ότι οι συστάσεις MCV, GRECO ή της Επιτροπής της Βενετίας πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό και να  βρουν την αντανάκλασή τους σε νομοθετικές λύσεις που θα ψηφίσει ένα υπεύθυνο Κοινοβούλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στο κράτος δικαίου, ο Klaus Iohannis υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη έκθεση που αναλύει την κατάσταση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Ρουμανία, τόνισε, επέμενε από πολύ καιρό ότι υπήρχε ανάγκη για κάτι τέτοιο, αντί της έκθεσης προόδου MCV, που κατά κάποιον τρόπο προκαλεί διάκριση σε βάρος της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.  Είναι πολύ καλό που έχουμε αυτήν την έκθεση, είπε, η οποία λέει τα πράγματα όπως τα βλέπουμε και εμείς.

Τα νομοσχέδιο για τη θεραπεία των νόμων που αφορούν στη Δικαιοσύνη θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, αντίθετα από ό,τι έκανε το PSD, τόνισε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας.

Τέλος, ο Klaus Iohannis δήλωσε ανοιχτά ότι είναι σύμφωνος με τον συσχετισμό της διάθεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου./ibna