Ρουμανία: Σταθερά πάνω από 2.000 τα νέα κρούσματα ημερησίως

Ρουμανία: Σταθερά πάνω από 2.000 τα νέα κρούσματα ημερησίως

Παραμένουν πάνω από τα 2.000 τα κρούσματα κορωνοϊού στη διάρκεια 24ώρου στη Ρουμανία. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 37 θάνατοι και  2.086 κρούσματα, μετά από 25.797 τεστ. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 557 ασθενείς με κορωνοϊό.

Από την έναρξη της πανδημίας, τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 129.658 και οι θάνατοι τους  4.862. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν  2.445.488 τεστ.

Ο εκπρόσωπος της Ρουμανίας στον ΠΟΥ, Alexandru Rafila, θεωρεί ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες οφείλεται στο άνοιγμα των σχολείων, διότι, όπως εξήγησε, βρισκόμαστε 10-12 μέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους. “Μένει να δούμε αν τις επόμενες ημέρες θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση ή αν η αύξηση (των κρουσμάτων) θα συνεχιστεί”, δήλωσε.

O Πρωθυπουργός,  Ludovic Orban, ανακοίνωσε χθες, ότι την προσεχή Δευτέρα θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της  Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση Έκτακτων Καταστάσεων, η επανεισαγωγή περιορισμών για τις χώρες με υψηλότερο επίπεδο μολύνσεων από ό,τι είχε η Ρουμανία τις τελευταίες 14 μέρες. Επίσης, ζήτησε από τις τοπικές Επιτροπές να λάβουν αποφάσεις για καραντίνα σε επίπεδο πόλεων ή περιοχών, “όπου επιβάλλεται”.

Συνεπώς, τα άτομα που έρχονται στη Ρουμανία από χώρες με υψηλότερο βαθμό μολύνσεων για διάστημα έως τριών ημερών μόνον, δεν θα μπουν σε καραντίνα αν παρουσιάσουν αρνητικό τεστ COVID που να το έχουν κάνει το τελευταίο 48ωρο.

“Δεν ενημερώσαμε τη λίστα των χωρών, γιατί έγινε συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και περιμέναμε να ληφθεί απόφαση για τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής μέτρων για τις μετακινήσεις εντός ΕΕ. Δεν ελήφθη απόφαση και για τον λόγο αυτόν θα αποφασίσουμε τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση Έκτακτων Καταστάσεων, να επανεισάγουμε περιορισμούς για τις χώρες με υψηλότερο επίπεδο μολύνσεων από ό,τι είχε η Ρουμανία τις τελευταίες 14 μέρες.

Για όσους έρχονται στη Ρουμανία και μένουν εδώ έως τρεις μέρες το πολύ, δεν επιβάλλεται η υποχρέωση της καραντίνας, εάν έρθουν με αρνητικό τεστ COVID, που να το έχουν κάνει 48 ώρες πριν την είσοδο στη χώρα”, δήλωσε ο Orban.

“Εάν όμως επιθυμούν να μείνουν περισσότερες από τρεις μέρες, θα μπορούν είτε να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών ή, αν δεν επιθυμούν να μείνουν σε καραντίνα 14 μέρες, την πέμπτη μέρα θα μπορούν να κάνουν το τεστ, και εάν αυτό βγει αρνητικό, όταν λάβουν το αρνητικό τεστ, θα μπορέσουν να βγουν από την καραντίνα”, πρόσθεσε ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός. Επίσης ζήτησε την αυστηρότερη εφαρμογή των μέτρων, ειδικά στα σχολεία, καθώς και των ελέγχων, και μια καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες.

Οι δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από τηλεδιάσκεψη με τους νομάρχες και εκπροσώπους αρχών με αρμοδιότητες στη διαχείριση της επιδημίας.

Ο Ludovic Orban προειδοποίησε εξάλλου τους πολιτικούς που ξεφάντωσαν μετά τις εκλογές, “να θεωρήσουν τον εαυτό τους δυνάμει μολυσμένους με Covid-19” και να αυτοαπομονωθούν για να μην μολύνουν και άλλους.

Στο μεταξύ, αρνητικά ήταν τα τεστ για κορωνοϊό που έκαναν χθες, ο πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu και άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος, που είχαν πάρει μέρος σε κομματική εκδήλωση στο Salaj, όπου τοπικοί κομματικοί ηγέτες διαγνώστηκαν θετικοί./ibna