Κροατία: Καταφθάνει ο Pompeo

Κροατία: Καταφθάνει ο Pompeo

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo θα πραγματοποιήσει στάση στο Ντουμπρόβνικ την Παρασκευή, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenkovic, τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Gordan Grlić Radman, και μερικούς ακόμη ανώτερους αξιωματούχους.

Η κατάργηση των θεωρήσεων για τους Κροάτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, το σχέδιο της Κροατίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη, ο τερματικός σταθμός Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Krk, καθώς και τα σχέδια της Κροατίας να εισαγάγει ένα δίκτυο 5G θα αποτελέσουν πιθανώς μερικά από τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί ο Pompeo με τους οικοδεσπότες του στο Ντουμπρόβνικ. Πρόκειται για τον υψηλότερο αξιωματούχο των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Κροατία από την έναρξη της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κροατίας σε βασικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής συνεργασίας, της αυξανόμενης επενδυτικής σχέσης ΗΠΑ-Κροατίας και των ισχυρών προσπάθειών της Κροατίας για προώθηση της ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τονίζεται ότι, μετά από τρεις δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών για κατάργηση της προϋπόθεσης θεώρησης για τους Κροάτες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ, ο Mike Pompeo αναμένεται να ανακοινώσει στο Ντουμπρόβνικ ότι η Κροατία έχει εκπληρώσει το τελευταίο κριτήριο για να προστεθεί στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από την Βίζα (VWP), και αυτό είναι ότι το ποσοστό των απορριφθέντων αιτήσεων θεώρησης να μειωθεί κάτω από το 3%.

Επί του παρόντος, μόνο τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ενταχθεί στη λίστα VWP. Εκτός από την Κροατία, αυτές είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ρουμανία.

Το VWP πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, το οποίο επιτρέπει σε πολίτες συγκεκριμένων χωρών να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουρισμό, εργασία ή μέσω transit για έως και 90 ημέρες χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσουν βίζα.

Την Τετάρτη το απόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Grlić Radman δήλωσε στην HRT ότι αναμένει μια «θετική απόφαση» από τις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες σχετικά με την απαλλαγή των Κροατών υπηκόων από την υποχρεωτική θεώρηση.

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ζάγκρεμπ Robert Kohorst δήλωσε πρόσφατα ότι ήταν αισιόδοξος για την έκβαση του προγράμματος VWP για την Κροατία. Ωστόσο, δεν ήθελε να προσδιορίσει πότε θα μπορούσαν να καταργηθούν οι προϋποθέσεις θεώρησης για τους Κροάτες.

Μιλώντας για την πρόθεση της Κροατίας να αγοράσει 12 μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων, ο Πρέσβης των ΗΠΑ είπε ότι το αεροσκάφος που προσέφερε η χώρα του ήταν ένα εξαιρετικό αεροπλάνο και ότι υπήρχε ελπίδα η διαδικασία προμήθειας να προχωρήσει ευνοϊκά για τη χώρα του.

Το Υπουργείο Άμυνας της Κροατίας έλαβε στις αρχές Σεπτεμβρίου προσφορές από τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Η Σουηδία προσέφερε νέα αεροσκάφη Gripen C/D, οι ΗΠΑ νέα αεροσκάφη F-16 block 70, η Γαλλία αεροσκάφη Rafale και το Ισραήλ αεροσκάφη F-16 block 30.

Ο Mike Pompeo και ο υπουργός Άμυνας Mario Banožić αναμένεται να εξετάσουν αυτό το θέμα.

Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας που ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Pompeo επισκέφθηκε πρώτα την Ελλάδα και μετά την Ιταλία, από όπου πρόκειται να καταφθάσει στο Ντουμπρόβνικ.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι, κατά την παραμονή του στη Ρώμη, εξέδωσε «προειδοποίηση στην Ιταλία για την οικονομική επιρροή της Κίνας και το 5G».

Ο Pompeo «περιέγραψε την κινεζική τεχνολογία ασύρματων τηλεπικοινωνιών ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ιταλίας και την ιδιωτική ζωή των πολιτών της», ανέφερε το Reuters.

Η Κροατία σχεδιάζει να αναπτύξει δίκτυα 5G και πρώτο στάδιο αποτελεί η εισαγωγή αυτής της τεχνολογίας σε μερικές πόλεις: Osijek, Bjelovar, Karlovac, και Rijeka.

Η Κροατία και η Κίνα έχουν εντείνει τη διμερή συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια, με τους Κινέζους κατασκευαστές να υλοποιούν το επί του παρόντος μεγαλύτερο έργο υποδομής στην Κροατία – την κατασκευή της γέφυρας Pelješac.

Η Κροατία είναι ένα από τα μέλη του σχήματος China+16 για τη συνεργασία μεταξύ του Πεκίνου και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ως εκ τούτου, τα μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι δεν θα αποτελεί έκπληξη εάν ο Mike Pompeo εξαγγείλει παρόμοια προειδοποίηση προς την Κροατία. /ibna