Σλοβενία: Η Κυβέρνηση αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα για τα επόμενα δύο χρόνια

Σλοβενία: Η Κυβέρνηση αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα για τα επόμενα δύο χρόνια

Ο κρατικός προϋπολογισμός της Σλοβενίας θα συνεχίσει να παρουσιάζει έλλειμμα τα επόμενα δύο χρόνια, ωστόσο, το έλλειμμα που οφείλεται στην πανδημία προβλέπεται να μειωθεί από 9,2% του ΑΕΠ φέτος σε 5,6% το 2021 και 3,1% το 2022, σύμφωνα με προτάσεις προϋπολογισμού που ενέκρινε το κυβέρνηση την Τετάρτη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας Andrej Šircelj δήλωσε ότι οι προϋπολογισμοί για τα επόμενα δύο χρόνια ήταν “προσανατολισμένοι στην ανάπτυξη” με τη χρηματοδότηση επενδύσεων να αυξάνεται σημαντικά.

Η Εθνοσυνέλευση πέρασε τον προϋπολογισμό για το 2021 τον Νοέμβριο του 2019, ωστόσο, αναθεωρήθηκε από την κυβέρνηση για να διευρύνει τις προβλεπόμενες δαπάνες από 10,45 δισεκατομμύρια ευρώ σε 13,47 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2022 και άλλα έγγραφα εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Όλες οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν στην Εθνοσυνέλευση για έγκριση έως την Πέμπτη.

Τα έγγραφα του προϋπολογισμού έχουν εκπονηθεί με φόντο τη συνεχιζόμενη επίπτωση από την πανδημία του κορωνοϊού. “Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη”, δήλωσε ο Šircelj.

Οι προϋπολογισμοί επιδιώκουν να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά της, παρέχοντας παράλληλα καλύτερη ευημερία για τους ανθρώπους, είπε.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το τρέχον έτος, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει έλλειμμα 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (9,2% του ΑΕΠ), το οποίο θα μειωθεί σε 2,75 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος (5,6% του ΑΕΠ) και 1,59 δισεκατομμύρια ευρώ σε (3,1% του ΑΕΠ) το 2022.

Ο Šircelj δήλωσε ότι η χρηματοδότηση των επενδύσεων θα αφορά κυρίως υποδομές, συνδέσμους μεταφορών, υγειονομική περίθαλψη, προστασία του περιβάλλοντος, επιστήμη, κοινωνία της πληροφορίας, επιχειρηματικότητα και βελτίωση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Οι τοπικές κυβερνήσεις θα λάβουν επίσης περισσότερα χρήματα.

Τα έσοδα για το 2021 έχουν προϋπολογισμό 10,72 δισεκατομμύρια ευρώ, 3,5% λιγότερο από ό, τι στον αρχικό προϋπολογισμό, ενώ οι δαπάνες προγραμματίζονται στα 13,47 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση 28,8% σε σύγκριση με το έγγραφο που διαβιβάστηκε πέρυσι.

Το 2022, τα έσοδα του προϋπολογισμού αναμένεται να αυξηθούν σε 11,01 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς οι δαπάνες θα μειωθούν σε 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μαζί με το έλλειμμα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται επίσης να μειωθεί, από 82,4% του ΑΕΠ φέτος σε 80,9% του ΑΕΠ το 2021 και 79,3% του ΑΕΠ το 2022.

Ο λογαριασμός εκτέλεσης του προϋπολογισμού ορίζει το κατ ‘αποκοπήν άθροισμα ανά κεφάλαιο για τις τοπικές κοινότητες σε 628 ευρώ για το 2021 και το 2022, αύξηση 4,24 ευρώ σε σύγκριση με αυτό το έτος.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τακτική προσαρμογή 2,5% των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2021 και αύξηση του ετήσιου επιδόματος για τους συνταξιούχους, που έρχεται σε πέντε ποσά, από 135 ευρώ για όσους λαμβάνουν περισσότερα από 900 ευρώ το μήνα σε 445 ευρώ για εκείνους με τις χαμηλότερα συντάξεις.

Για να μπορέσει να αυξήσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προτείνει επίσης τροποποιήσεις στο διάταγμα σχετικά με το δημοσιονομικό πλαίσιο της γενικής κυβέρνησης.

Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης προτείνεται να περιοριστούν σε 24,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 και 24,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022. «Οι δαπάνες είναι υψηλότερες, αλλά σε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα», δήλωσε ο Šircelj./ibna