Β-Ε: Συνάντηση των μελών της Προεδρίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες

Β-Ε: Συνάντηση των μελών της Προεδρίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες

Αν και ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες σε δύο ξεχωριστά αεροπλάνα (Šefik Džaferović και Željko Komšić στο ένα και Milorad Dodik στο άλλο), σύμφωνα με ανακοίνωση, τα μέλη της προεδρίας της Β-Ε στις Βρυξέλλες «παρουσιάστηκαν με ενιαία στάση και χωρίς αμοιβαίες διαφωνίες».

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Šefik Džaferović δήλωσε ότι πραγματοποίησαν πολύ χρήσιμες συναντήσεις με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσέθεσε ότι φέρουν «καλά νέα» για τη Β-Ε.

«Δύο εκθέσεις θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα: η μία για τη διεύρυνση της ΕΕ και η άλλη για ένα πακέτο στήριξης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ, τονίστηκε σε κάθε συνάντηση σήμερα ότι η Β-Ε έχει καταφέρει σημαντικά βήματα στην εφαρμογή των 14 προτεραιοτήτων της ΕΕ, και η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται επιμελώς για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές τις προτεραιότητες. Εάν επιτευχθεί αυτό, τότε μπορούμε να περιμένουμε το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας κάποια στιγμή μέσα στο 2021», δήλωσε ο Džaferović.

Όσον αφορά το πακέτο στήριξης για τα Δυτικά Βαλκάνια που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, ο Džaferović ανέφερε ότι θα αναμένεται να υποστηρίξει σημαντικά την υποδομή, την ενέργεια και την περιβαλλοντική ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Η παράνομη μετανάστευση αποτέλεσε επίσης θέμα συζήτησης στις συναντήσεις, με την ΕΕ να δεσμεύεται για πλήρη υποστήριξη προς τη Β-Ε προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

«Η ΕΕ έχει προετοιμάσει ένα νέο σχέδιο μετανάστευσης, το οποίο συζητείται επί του παρόντος από τα μέλη. Θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών στη Β-Ε», επεσήμανε ο Džaferović.

Όσον αφορά την περιφερειακή ολοκλήρωση, δηλώθηκε σαφώς ότι η πρωτοβουλία «μίνι-Schengen» περιλαμβάνει την εφαρμογή τεσσάρων ελευθεριών και θα τυποποιηθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ. Υπογραμμίστηκε ότι αυτό το έργο δεν λειτουργεί ως υποκατάστατο της ένταξης στην ΕΕ, αλλά ως προετοιμασία για αυτήν.

Στη δήλωσή του, το Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik δήλωσε ότι τόσο οι συναντήσεις όσο και η ημέρα γενικά ήταν καλές.

Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την αναγνωρισμένη πρόοδο που έχει σημειώσει η Β-Ε στο δρόμο προς την ΕΕ, προσθέτοντας ότι ήταν πιθανό η χώρα να εξασφαλίσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας τον επόμενο χρόνο.

«Αυτό θα σηματοδοτούσε νέο ρυθμό για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», δήλωσε ο Dodik, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει πλήρως αυτήν την προοπτική.

Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για την πρωτοβουλία «μίνι-Σένγκεν», προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα θα αποτελούσε ένα από τα κύρια σημεία κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου.

Οι Šefik Džaferović, Milorad Dodik και Željko Komšić συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Διεύρυνσης και Γειτονίας της ΕΕ Oliver Varhelyi, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Josep Borrell για να συζητήσουν την πρόοδο της Βοσνίας στην πορεία της χώρας προς ένταξη στην ΕΕ.

Τα μέλη της Προεδρίας προσκάλεσαν τον Joseph Borrell, Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, στην τελετή για την 25η επέτειο της συμφωνίας του Dayton, την οποία και αποδέχθηκε. /ibna