Σλοβενία: Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές σύμφωνα με νέα νομοθετική ρύθμιση

Σλοβενία: Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές σύμφωνα με νέα νομοθετική ρύθμιση

Η Εθνοσυνέλευση της Σλοβενίας έχει εγκρίνει νομοθεσία που θα κλείνει τα καταστήματα τις Κυριακές και τις αργίες, με εξαίρεση τα μικρά καταστήματα σε μέρη όπως πρατήρια καυσίμων, αεροδρόμια, νοσοκομεία και άλλα μικρά καταστήματα όπου οι πελάτες θα εξυπηρετούνται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες με τη βοήθεια φοιτητών και συνταξιούχων, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης στη Σλοβενία.

Οι τροποποιήσεις στην πράξη λιανικής, που έγιναν υπό την αιγίδα της Αριστεράς, εγκρίθηκαν με 72 ψήφους υπέρ και 13 ψήφους κατά της πρότασης την Τρίτη, με δικομματική υποστήριξη και με την αξιοσημείωτη εξαίρεση του φιλελεύθερου συνασπισμού Modern Center Party (SMC) και του Εθνικού Κόμματος (SNS).

«Ο τομέας απασχολεί περίπου 115.000 άτομα, κάποιοι εκ των οποίων πρέπει να εργάζονται τις Κυριακές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να περάσουν τη μέρα τους με τις οικογένειές τους», υποστήριξε ο Luka Mesec της Αριστεράς κατά την πρώτη παρουσίαση του νομοσχεδίου, που πρότεινε η Συνδικαλιστική Ένωση Εργαζομένων στον Εμπορικό Τομέα, ως απάντηση στην κλήση της Εργατικής Ημέρας να διατηρήσουν τα καταστήματα κλειστά τις Κυριακές για πάντα.

Αυτό έγινε αφού η κυβέρνηση επέβαλε προσωρινή απαγόρευση στις αγορές της Κυριακής ως μέρος των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού τον Μάρτιο.

Το αρχικό σχέδιο ήταν να τεθεί σε ισχύ η μόνιμη απαγόρευση μέχρι το καλοκαίρι, αλλά οι τροποποιήσεις του συνασπισμού που υιοθετήθηκαν λίγο πριν τεθεί σε αργία το κοινοβούλιο σήμαινε ότι το νομοσχέδιο δεν προχώρησε σε τρίτη ανάγνωση πριν από την άρση της προσωρινής απαγόρευσης της Κυριακής για ψώνια.

Οι τροποποιήσεις θα τεθούν σε ισχύ 15 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Βάση του νέου νομοσχεδίου, οι λιανοπωλητές δεν θα μπορούν πλέον να διατηρούν τα καταστήματα ανοιχτά τις Κυριακές, εκτός από καταστήματα έως 200 τετραγωνικών μέτρων σε πρατήρια καυσίμων, συνοριακές διαβάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και λεωφορείων και νοσοκομεία.

Άλλα καταστήματα τέτοιου μεγέθους θα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά τις Κυριακές και τις αργίες μόνο εάν εκείνες τις ημέρες οι πελάτες τους εξυπηρετούνται από τους ιδιοκτήτες ή τους εκπροσώπους τους, φοιτητές ή συνταξιούχους.

Σε δημοψήφισμα του 2003, πάνω από το 57% ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης των αγορών τις Κυριακές.

Η κυβέρνηση τάχθηκε εναντίον της απαγόρευσης, με το Υπουργείο Οικονομίας να υποστηρίζει ότι το λιανικό εμπόριο ήταν στρατηγικός τομέας της σλοβενικής οικονομίας και εξέφρασε την ανησυχία του για τον αντίκτυπο της απαγόρευσης στον τομέα, τις θέσεις εργασίας, τους προμηθευτές και τα τουριστικά κέντρα.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι το συνδικάτο και οι εργοδότες θα πρέπει να βρουν μια λύση με το διάλογο. Η επί του παρόντος ισχύουσα συλλογική σύμβαση διαπραγμάτευσης προβλέπει ότι τα περισσότερα καταστήματα θα μένουν κλείσουν και τις 15 δημόσιες αργίες και περιορίζει τις ώρες λειτουργίας των Κυριακών σε 12 Κυριακές το χρόνο.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο αντιτάχθηκε στην απαγόρευση, υποστηρίζοντας ότι το κλείσιμο καταστημάτων την Κυριακή θα οδηγούσε σε απολύσεις. Επιφυλάχτηκε επίσης να αμφισβητήσει το νέο νομοσχέδιο στο Συνταγματικό Δικαστήριο./ibna