Βόρεια Μακεδονία: Τέλος του έτους αναμένεται η διακυβερνητική διάσκεψη, σύμφωνα με τον Osmani

Βόρεια Μακεδονία: Τέλος του έτους αναμένεται η διακυβερνητική διάσκεψη, σύμφωνα με τον Osmani

Μετά τα θετικά μηνύματα που έλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Bujar Osmani στις Βρυξέλλες, η ελπίδα για το σύντομο άνοιγμα των διαπραγματεύσεων από τον νέο Πρέσβη της ΕΕ στη χώρα David Geer, καθώς και την υποστήριξη για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Βόρειας Μακεδονίας, που εκφράστηκαν στην επιστολή του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell, που απευθύνεται στον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, υπεύθυνο για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση Nikola Dimitrov, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων είναι από τα κύρια βήματα στην πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ. Η Συμφωνία των Πρεσπών και η Συμφωνία Καλής Γειτονίας αξιολογούνται ως θετικά παραδείγματα, και όπως ανακοίνωσε ο Osmani, οι επαφές με τη Σόφια θα ενταθούν προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο ΜΙΑ, ο Geer εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

«Είναι πλέον απαραίτητο για τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν για την τελική εκδοχή του διαπραγματευτικού πλαισίου, το οποίο ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα για έναρξη διαπραγματεύσεων», είπε.

Ο Geer εκτιμά τη Συμφωνία Πρεσπών και τη Συμφωνία Φιλίας με τη Βουλγαρία ως θετικά παραδείγματα όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και πέραν αυτής

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η εφαρμογή αυτών των διμερών συμφωνιών σε καλή ατμόσφαιρα», τόνισε ο νέος πρέσβης της ΕΕ.

Ο Borrell, σε επιστολή του προς τον Dimitrov, δήλωσε ότι προσβλέπει στην έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου και στη διοργάνωση της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

«Να είστε σίγουροι για την προσωπική μου δέσμευση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ», δήλωσε ο Borrell.

Τόνισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και ξέρω, όπως ανέφερε, ότι συμμερίζεστε την αποφασιστικότητά μου να δω τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και την περιοχή συνολικά, καθώς προχωρά στην επίτευξη της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Ο Osmani πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον Borrell, την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία και το μέλλον της Ευρώπης, Dubrovka Suica, Επίτροπο της ΕΕ για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Oliver Varheliy, καθώς και ανώτερους αξιωματούχους. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτές.

Κατά την επίσκεψή του, έλαβε ενθαρρυντικά μηνύματα από όλους τους ευρωβουλευτές ότι η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ έως το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως είχε προγραμματιστεί από τη γερμανική Προεδρία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύτηκε να βοηθήσει τη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Τόνισαν επίσης ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και ανακοίνωσε τη συνέχιση του διαλόγου “Jean Monnet” για τη διευκόλυνση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των κομμάτων στο Κοινοβούλιο.

Στη συνάντηση με τον  Borrell, ο Osmani έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις ένταξης στην ΕΕ, να διατηρήσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των σχετικών με την ΕΕ μεταρρυθμίσεων, ιδίως όσον αφορά το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και το οργανωμένο έγκλημα καθώς και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης την εντατικοποίηση των επαφών με τη Βουλγαρία για την επίλυση των προβλημάτων και σχετικά με την επιστημονική Επιτροπή για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους για να επιτύχουν πρόοδο./ibna