Κοσσυφοπέδιο: Την Πέμπτη στο Ειδικό Επιμελητήριο ο Gucati

Κοσσυφοπέδιο: Την Πέμπτη στο Ειδικό Επιμελητήριο ο Gucati

Το Ειδικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού Βετεράνων Πολέμου KLA, Hysni Gucati, θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον αυτών την 1η Οκτωβρίου.

Η πρώτη παρουσία του θα έχει τη μορφή δημόσιας ακρόασης και μπορεί να παρακολουθηθεί μέσω απευθείας τηλεοπτικού συνδέσμου, δήλωσε ο Ειδικός Επιμελητής.

Ο Gucati συνελήφθη στις 25 Σεπτεμβρίου από την Ειδική Εισαγγελία λόγω υποψίας για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

«Υπάρχει μια τεκμηριωμένη υπόνοια ότι ο κ. Gucati έχει πραγματοποιήσει τρεις συνεντεύξεις τύπου στις 7, 16 και 22 Σεπτεμβρίου 2020, όπου έχει διανείμει ή διαθέσει στα μέσα ενημέρωσης πληροφορίες και εμπιστευτικά και μη δημόσια έγγραφα που σχετίζονται με το έργο του Γραφείου του “Ειδικού Εισαγγελέα” και δεν παρενέβει όταν ο Nasim Haradinaj (Αναπληρωτής Πρόεδρος του Οργανισμού Βετεράνων Πολέμου OVL του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου KLA) ανέφερε το όνομα ενός μάρτυρα και παρείχε πληροφορίες σχετικά με τον τόπο όπου ζει και άλλα προσωπικά δεδομένα», αναφέρετε στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε για τον Gucati.

Ο Gucati συνελήφθη στα γραφεία του OVL του KLA στις 25 Σεπτεμβρίου, αφού η Ειδική Εισαγγελία διενήργησε επιδρομή που διήρκεσε περισσότερες από οκτώ ώρες. Την ίδια ημέρα συνελήφθη ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης, Nasim Haradinaj, ο οποίος είναι επίσης ύποπτος ότι παρεμποδίζει τη δικαιοσύνη. Ο Haradinaj έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο στις 29 Σεπτεμβρίου.

Τρεις συνεχόμενες φορές, το KLA OVL πραγματοποίησε συνεντεύξεις τύπου όπου διανεμήθηκαν υλικά που φέρεται να είναι εμπιστευτικά έγγραφα του Ειδικού Δικαστηρίου.

Το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων είναι άγνωστο και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν είναι αυθεντικά.

Το Ειδικό Επιμελητήριο και η Ειδική Εισαγγελία, αλλιώς γνωστά ως Ειδικό Δικαστήριο, εδρεύουν στη Χάγη και ασχολούνται με τη διερεύνηση εικαζόμενων εγκλημάτων πολέμου από μέλη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου./ibna