Ρουμανία: Καταγγελίες για νοθεία σε διαμερίσματα του Βουκουρεστίου

Ρουμανία: Καταγγελίες για νοθεία σε διαμερίσματα του Βουκουρεστίου

Το Εκλογικό Γραφείο του 1ου διαμερίσματος Βουκουρεστίου επανέλαβε τις εργασίες του στις 9.00 το πρωί σε μια προσπάθεια, να ξεκαθαρίσει τι συνέβη στην περιοχή αρμοδιότητάς του, όπου η υποψήφια Clotilde Armand κατηγόρησε τον αντίπαλό της νυν δήμαρχο, Dan Tudorache (PSD) για απόπειρα νοθείας.

Ενώ η Armand προηγείτο με βάση τα exit polls ακόμα και με 11,5 μονάδες, ο Tudorache δήλωσε ότι με βάση τη δική του καταμέτρηση προηγείται εκείνος κατά 200 ψήφους.

Η Armand ανέφερε ότι με συνεργάτες της μπλόκαραν τις εισόδους του δημαρχείου αφού ανακάλυψαν ότι ένα άτομο υποψήφιο για το νομαρχιακό συμβούλιο είχε επάνω του 100 πρακτικά, συμπληρωμένα και σφραγισμένα και κάλεσαν την αστυνομία και τη χωροφυλακή. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, το άτομο αυτό έχασε τα λόγια του και δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, που επικαλείται το G4media, πρόκειται για τον Sorin Cătălin Tomescu, υποψήφιο του PSD για το δημοτικό συμβούλιο του 1ου διαμερίσματος.

Επίσης καταγγέλθηκε “κλοπή ψήφων”, ότι δηλαδή αριθμός ψήφων από διάφορα πρακτικά υπέρ της Armand δεν έχουν περαστεί στον συγκεντρωτικό πίνακα του Εκλογικού Γραφείου.

Ο Tudorache αρνήθηκε τις κατηγορίες για νοθεία, ειρωνεύτηκε την C. Armand ότι “δεν καταλαβαίνει ρουμανικά” και ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων, το ίδιο και ο πρόεδρος του PSD Marcel Ciolacu.

Η Armand όμως μέχρι στιγμής  αρνείται τη νέα καταμέτρηση, διότι, όπως εξήγησε, δεν γνωρίζει τι μπορεί να έχει γίνει με τις ψήφους. Σε πολλά πρακτικά, το ¨τετραγωνάκι¨ του QR φαινόταν να ήταν κολλημένο πάνω στη σελίδα με τα ονόματα.

Καθώς το θέμα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, και ο Τύπος βοά για σκάνδαλο, ο Tudorache δήλωσε πριν λίγο ότι θα απευθυνθεί για την επανακαταμέτρηση σε ανώτερο όργανο, τη Γενική Εισαγγελία.

Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε “τεράστιο σκάνδαλο, που επισκιάζει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο Βουκουρέστι”, όπου οι εκπρόσωποι του PNL και του  USR-PLUS επιμένουν ότι οι ψήφοι τους από τα πρακτικά των εκλογικών τμημάτων έχουν περαστεί υπέρ άλλων κομμάτων στην ιστοσελίδα της Μόνιμης Εκλογικής Αρχής.

Η Clotilde Armand εξήγησε στο Digi24, πώς ανακάλυψε στο δημαρχείο του 1ου διαμερίσματος, μια στοίβα με πρακτικά από το Εκλογικό Γραφείο του διαμερίσματος, και αναγκάστηκε με συναδέλφους της να φυλάξουν το χώρο επειδή δεν είχαν δικαίωμα να εισέλθουν στο κτίριο. Επίσης, σε χώρο των υπηρεσιών καθαριότητας βρέθηκαν μισοσυμπληρωμένα πρακτικά, κατά δήλωση της υποψήφιας του USR, η οποία ειδοποίησε μέσω του 112 την αστυνομία και τη Χωροφυλακή.

Ο Διευθυντής της αστυνομίας του 1ου διαμερίσματος Ionut Dana, δήλωσε πριν λίγο ότι οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή του άνδρα 473 πρακτικά από εκλογικά τμήματα για τα οποία δεν δύναται να προσδιορίσει αν είναι γνήσια και κάλεσαν για ακρόαση οκτώ άτομα. Διευκρίνισε επίσης ότι ο εν λόγω άνδρας είναι υποψήφιος ενός κόμματος, ενώ ο Tudorache επέμενε ότι είναι courier, που είχε δικαίωμα να συγκεντρώσει πρακτικά από τα εκλογικά τμήματα.

Σήμερα Τρίτη, υπάρχουν ακόμα δυο εκλογικά τμήματα των οποίων οι πρόεδροι δεν έχουν παραδώσει τα τελικά αποτελέσματα, όπως ανέφερε πριν λίγο το κανάλι  Digi24 HD.

“Kλοπή ψήφων” δεν καταγγέλθηκε όμως μόνο στο 1ο διαμέρισμα αλλά και στο 5ο. Ο υποψήφιος του  PNL Cristian Băcanu, ανέφερε ότι “εκλάπησαν” (sic) από το κόμμα του σχεδόν 100 ψήφοι μόνο από ένα εκλογικό τμήμα. “Έχουμε αποδείξεις ότι σε ένα τμήμα εκλάπησαν 90 ψήφοι από το PNL, για το δημοτικό συμβούλιο. Αποδόθηκαν σε άλλα κόμματα (τα 81 στο Κόμμα των Ρομά). Μία ψήφος αφαιρέθηκε από εμένα. Συνολικά, σε αυτό το τμήμα, υπήρξε νοθεία 91 ψήφων του PNL, 90 ψήφων για το δημοτικό συμβούλιο και μία για το αξίωμα του δημάρχου – ήτοι σχεδόν 20% του συνόλου των ψήφων για το δημοτικό συμβούλιο στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα. Εάν σε ένα μόνο τμήμα, η νοθεία είναι τόσο μεγάλη, είναι σαφές ότι επιβάλλεται να ελεγχθεί η ύπαρξη εκτεταμένης νοθείας στο 5ο διαμέρισμα.  Σχηματίσαμε μια τεχνική ομάδα επαλήθευσης/ελέγχου του αποτελέσματος και θα ενεργήσουμε για την ανακάλυψη της αλήθειας”, έγραψε ο  Băcanu στο Facebook.

Παρόμοια κατηγορία διατυπώθηκε και από τον Claudiu Năsui (USR-PLUS), που επιμένει ότι η συμμαχία έχασε 164 ψήφους από το γενικό συμβούλιο του Δήμου Βουκουρεστίου, οι οποίες, στην ιστοσελίδα της Εκλογικής Επιτροπής (BEC), βρέθηκαν σε ένα “σκοτεινό πολιτικό σχήμα” (το Κόμμα Ρουμανικό Έθνος).

Ο  Năsui ανέφερε σε ανάρτησή του στο  Facebook, παραθέτοντας φωτογραφίες, ότι στο εκλογικό τμήμα 127, στο πρακτικό αναφέρεται ότι το  USR-PLUS έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, 164, ενώ στην ιστοσελίδα του BEC αναφέρεται ότι έχει λάβει μηδέν ψήφους./ibna