Β-Ε: Οι Βόσνιοι ηγέτες υποστηρίζουν το «δικαίωμα του Αζερμπαϊτζάν να υπερασπιστεί την εδαφική του ακεραιότητα»

Β-Ε: Οι Βόσνιοι ηγέτες υποστηρίζουν το «δικαίωμα του Αζερμπαϊτζάν να υπερασπιστεί την εδαφική του ακεραιότητα»

Ο Bakir Izetbegović, αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, του μεγαλύτερου Βοσνιακού κόμματος στη Β-Ε, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «οι σκηνές από το Αζερμπαϊτζάν ξυπνούν αναμνήσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς η χώρα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα μετά τις επιθέσεις του πυροβολικού από τις αρμενικές δυνάμεις».

«Ανησυχούμε βαθιά για την κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν μετά τις επιθέσεις πυροβολικού από τις αρμενικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η περιοχή Nagorno-Karabakh ανήκει στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, και η κήρυξη πολέμου από την Αρμενία αποτελεί μια ακόμη στρατιωτική επίθεση που δεν πρέπει να γίνει ανεκτή, ειδικά δεδομένου πως ο στόχος των αρμενικών επιθέσεων ήταν ο άμαχος πληθυσμός», δήλωσε ο Izetbegović.

Πρoσέθεσε ότι οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν θυμίζουν με κάθε τρόπο την εμπειρία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, όταν η χώρα «επίσης είχε εκτεθεί σε βάναυση στρατιωτική επιθετικότητα, με σκοπό την εκδίωξη του πληθυσμού και τον κατακερματισμό της επικράτειάς της».

Ο Ιζετμπέγκοβιτς τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει «κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί την εδαφική του ακεραιότητα, καθώς και την υποχρέωση να μην επιτρέψει την επανάληψη μαζικών εγκλημάτων εναντίον του άμαχου πληθυσμού, αντίστοιχων με αυτά που διαπράχθηκαν από τις αρμενικές δυνάμεις κατά τη δεκαετία του 1990, όταν απελάθηκαν πολλοί πρόσφυγες και αργότερα εμποδίστηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Τόνισε ότι τα διεθνή θεσμικά όργανα, κυρίως ο ΟΑΣΕ, καλούνται να αντιδράσουν βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες διέταξαν σαφώς την απόσυρση των αρμενικών δυνάμεων κατοχής από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

«Οποιαδήποτε ενθάρρυνση των παράνομων ενεργειών της Αρμενίας μέσω της αναποφάσιστης ή ουδέτερης θέσης της διεθνούς κοινότητας λειτουργεί υπέρ της περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να παράσχουμε στοχευμένη και αποφασιστική υποστήριξη στις αρχές του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με αυτό το ζήτημα», είπε.

Ανιστοίχως, ο συνάδελφός του στο κόμμα, ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Šefik Džaferović, επανέλαβε την υποστήριξη προς το Αζερμπαϊτζάν μέσω επιστολής προς τον Πρόεδρο Ilham Aliyev. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ένοπλες συγκρούσεις που αποτελούν απειλή για την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή θα σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν, και ότι θα επιτευχθεί ειρηνική λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. /ibna