Μαυροβούνιο: Η νέα κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα συμφέροντα οποιουδήποτε κόμματος, λέει ο Abazović

Μαυροβούνιο: Η νέα κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα συμφέροντα οποιουδήποτε κόμματος, λέει ο Abazović

Ο Πρόεδρος του URA του Μαυροβουνίου, Dritan Abazović, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Danas ότι είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι το Μαυροβούνιο έχει «πηδήξει» το πρώτο σκαλοπάτι της δημοκρατικής ανάπτυξης, που είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η αλλαγή εξουσίας στις εκλογές.

«Με άλλα λόγια, μέχρι τις τελευταίες εκλογές, το Μαυροβούνιο ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει αλλάξει ποτέ εξουσία με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο στην κοινοβουλευτική της ιστορία. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου, επειδή οι πολίτες μας κέρδισαν επιτέλους την κυριαρχία τους και ένιωσαν για πρώτη φορά ότι η ψήφος τους έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Abazović.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι απολύτως λογικό ότι η αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά ετερογενής σε μια κοινωνία στην οποία το DPS κυβερνά εδώ και τρεις δεκαετίες, δημιουργώντας και καλλιεργώντας εθνικές και εθνικές εντάσεις.

«Ωστόσο, αν και ιδεολογικά ετερογενής, η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει ήδη επιδείξει ένα μεγάλο επίπεδο ωριμότητας, με την έγκριση της Συμφωνίας που υποχρέωσε όλα τα μέρη να συνεχίσουν την πορεία εξωτερικής πολιτικής του Μαυροβουνίου, να δεσμευτούν για μια ισχυρή ενταξιακή πορεία στην ΕΕ και να σεβαστούν τις υποχρεώσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η νέα κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα συμφέροντα οποιουδήποτε κόμματος. Θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα που άφησε η DPS, κυρίως στην οικονομία και θα καταπολεμήσει τη συσσωρευμένη διαφθορά και το έγκλημα. Είμαστε χαρούμενοι που όλα τα μέρη έχουν αποδεχτεί τη νέα μας ιδέα για την εξειδικευμένη κυβέρνηση», δήλωσε ο Abazović.

Δήλωσε ότι το URA είναι το μόνο συστατικό αυτής της νέας κυβέρνησης που έχει υποστηρίξει ανοιχτά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και του οποίου η πολιτική ήταν πάντα προσανατολισμένη στην ΕΕ. Υπό αυτήν την έννοια, σύμφωνα με τον Abazović, είναι λογικό ότι το URA έχει αντίκτυπο στην επιλογή των μελών του προσωπικού στον τομέα της ασφάλειας και να επιμείνει στον διορισμό των καλύτερων και πιο ικανών εμπειρογνωμόνων. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τα συμφέροντα του Μαυροβουνίου».

Ερωτηθείς εάν θα «αποσυνθέσει το παλιό σύστημα ασφαλείας του καθεστώτος», ο Abazović δήλωσε ότι οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά είναι μεγάλες και πολύ περίπλοκες, αλλά δεν υπάρχει δίλημμα ότι η μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας είναι η βασική προϋπόθεση για μια αποτελεσματική καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς.

«Όλοι γνωρίζουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας σε μη δημοκρατικά καθεστώτα χρησιμοποιούνται συχνά περισσότερο για την παρακολούθηση πολιτικών αντιφρονούντων και επικριτών του καθεστώτος παρά για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και την καταπολέμηση του εγκλήματος. Είναι, επομένως, απαραίτητο να το αλλάξουμε αυτό ριζικά εάν θέλουμε το Μαυροβούνιο να εφαρμόσει επιτυχώς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να γίνει το επόμενο κράτος μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Abazović.

Ο ίδιος πιστεύει απολύτως στο ευρύτερο κύμα αλλαγών που μπορεί να φέρει στην περιοχή η οργάνωση της πολιτικής και τα κόμματα παρόμοια με το URA.

«Η περιοχή μας αξίζει περισσότερα και μπορεί να κάνει περισσότερα, ειδικά στον εκδημοκρατισμό των θεσμών και στην υπέρβαση πολλών κοινωνικών διαιρέσεων. Πιστεύω ότι δεν έχει έρθει ακόμη ο χρόνος. Η εμπειρία του Μαυροβουνίου είναι το καλύτερο παράδειγμα ότι κανείς δεν είναι ανέγγιχτος και ανίκητος και ότι οι αλλαγές είναι δυνατές. Νέοι άνθρωποι θα συμφιλιώσουν το Μαυροβούνιο και μπορούν επίσης να συμφιλιώσουν την περιοχή. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε τη μήτρα του παρελθόντος. Η ελευθερία είναι εδώ, ας την δράξουμε!”./ibna