Βουλγαρία: Βέτο του Προέδρου στον Εκλογικό Κώδικα

Βουλγαρία: Βέτο του Προέδρου στον Εκλογικό Κώδικα

Οι αλλαγές στον Εκλογικό Κώδικα καθιστούν την μηχανική ψηφοφορία χωρίς νόημα. Θα επιβάλω βέτο, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev σε ομιλία του προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, οι αλλαγές στο νόμο έχουν σαφή στόχο να εγγυηθούν την επισημοποίηση της νίκης του κυβερνώντος κόμματος στις προσεχείς εκλογές. Όπως σημείωσε είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει προϋποθέσεις για δίκαιες εκλογές.

Οι αλλαγές σε τόσο σημαντικούς κανόνες, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, χωρίς πραγματική συζήτηση για τα πλεονεκτήματα, είναι ένα παράδειγμα της απρόβλεπτης κρατικής εξουσίας.

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Πρόεδρος τόνισε ότι μετά από μήνες διαμαρτυριών ενάντια στην κυβέρνηση, οι δημοσκοπήσεις κατέγραψαν κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση.

Η άρνηση της Κυβέρνησης να ακούσει τη φωνή των πολιτών παρατείνει την αγωνία. Σε αυτήν την περίπτωση, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν κυβερνά, αλλά προσπαθεί να αποφύγει την πολιτική ευθύνη, πρόσθεσε ο Radev.

Η καταπάτηση στον Εκλογικό Κώδικα εξαρτάται και παρακινείται από τον ίδιο στόχο. Οι τελευταίες αλλαγές επιτρέπουν την ταυτόχρονη εισαγωγή τόσο της ψηφοφορίας σε χαρτί όσο και της μηχανικής και της μη αυτόματης μέτρησης, γεγονός που καθιστά την μηχανική ψηφοφορία χωρίς νόημα.

Σύμφωνα με τον Radev, η μεταφορά στην Εκλογική Επιτροπή των αποφάσεων και η ευθύνη για το αν θα νοικιάσει ή θα αγοράσει τα μηχανήματα στην πράξη σημαίνει μια απόδραση από την ευθύνη του κοινοβουλίου./ibna