Ρουμανία: Τάση για αλλαγή δείχνουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών

Ρουμανία: Τάση για αλλαγή δείχνουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών

Βαρόμετρο για τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου αποτέλεσαν οι χθεσινές δημοτικές εκλογές στη Ρουμανία με τα αποτελέσματα να καταδεικνύουν μια τάση για αλλαγή, με την ανάδειξη νέων προσώπων στην πολιτική σκηνή.

Στο Βουκουρέστι, τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, επικράτησε ο υποστηριζόμενος από το PNL και τη συμμαχία USR-PLUS,  Nicusor Dan. Mε καταμετρημένο το 90% των ψήφων, απέσπασε ποσοστό 41,82% έναντι  37,4%  της Gabriela Firea.

Στα διαμερίσματα του Βουκουρεστίου, νικητές αναδείχθηκαν οι εξής: στο 1ο διαμέρισμα, η Clotilde Armand (USR-PLUS), στο 2ο διαμέρισμα ο Radu Mihaiu (USR-PLUS), στο 3ο διαμέρισμα, ο Robert Negoita (Pro România), στο 4ο διαμέρισμα ο Daniel Băluţă (PSD), στο 5ο διαμέρισμα ο  Cristian Popescu Piedone και στο 6ο διαμέρισμα ο Ciprian Ciucu (PNL).

Ο Nicuşor Dan προέρχεται από το USR-PLUS, όπως και οι δήμαρχοι των διαμερισμάτων 1 και 2, που κατήγαγαν απρόσμενες νίκες: η Clotilde Armand και ο σχεδόν άγνωστος Radu Mihaiu. Νίκη σημείωσε το  USR-PLUS και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στην Timişoara, όπου ο γερμανικής καταγωγής Dominic Fritz επικράτησε του  Nicolae Robu (PNL) και το  Braşov, όπου ο Allen Coliban νίκησε τον φιλελεύθερο  George Scripcaru. Στην Constanţa, ο Stelian Ion (USR-PLUS) δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Vergil Chitac (PNL). Στο Câmpulung Muscel, η Elena Lasconi (USR-PLUS) αναδείχθηκε νικήτρια, αν και δεν κατάγεται από αυτήν την πόλη, ενώ ο  Lucian Stanciu Viziteu επίσης από το  USR-PLUS φαίνεται να κερδίζει το δήμο  Bacău.

Σε ανάλυσή της η εφημερίδας Adevarul καταγράφει τη θεαματική άνοδο του USR-PLUS, που επέλεξε να προωθήσει νέα πρόσωπα, μορφωμένα, με σπουδές στο εξωτερικό και επισημαίνει ότι με γνώμονα την πολιτική ψήφο, το PNL χωλαίνει: κέρδισε μόνον το 17% των ψήφων για το Γενικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας, ενώ το USR και το PSD, έλαβαν το καθένα ποσοστό 33%.

Στην επαρχία, το PNL επικράτησε σε 17 Νομαρχιακά Συμβούλια, το PSD σε 20, το UDMR σε 4, ενώ το  USR-PLUS σε κανένα.

Το πώς θα διαμορφωθεί το επόμενο Κοινοβούλιο, επισημαίνει η εφημερίδα Adevarul, θα εξαρτηθεί από τη συνεννόηση των κομμάτων PNL και USR-PLUS. Αν οι δύο αυτές μεγάλες παρατάξεις δεν καταφέρουν να έρθουν σε συνεννόηση για τις βουλευτικές εκλογές, τότε η χθεσινή νίκη της δεξιάς θα είναι φευγαλέα.

Πιο πηχυαίους τίτλους και από την επικράτηση του Nicusor Dan στο Βουκουρέστι, απέσπασε η είδηση της ήττας του επί 20ετίας “βαρόνου” της Vrancea, Marian Oprisan. Νίκησε, ο γεννημένος το 1977 γερουσιαστής του PNL, Cătălin Dumitru Toma τον οποίο στήριξε και το USR PLUS. Ωστόσο, στο Focsani, παραμένει δήμαρχος ο Mihai Chirica (PSD) που επικράτησε του Φιλελεύθερου Υπουργού Ανάπτυξης Ion Stefan. Χαρακτηριστικός ο τίτλος σχετικού άρθρου στο Digi24:

Η προσέλευση στις κάλπες στο Βουκουρέστι ήταν μεγαλύτερη από το 2016 (36,93% έναντι 33,31%) και επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι θα ευνοούσε τον Nicusor Dan. Οι νεότεροι σε ηλικία πολίτες εισάκουσαν τις εκκλήσεις των προέδρων του USR-PLUS, Dan Barna και Dacian Ciolos και προσήλθαν στις κάλπες ειδικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, δίνοντας τη νίκη στον υποψήφιο της δεξιάς, καθώς ξεπέρασαν σε αριθμό τους ψηφοφόρους άνω των 65 που προσήλθαν το ίδιο διάστημα στις κάλπες και ψήφισαν το PSD. Οι μεγάλες ηλικίες ψήφισαν κυρίως τις πρωινές ώρες. Λόγω του ότι παρατηρήθηκαν ουρές, η κεντρική εκλογική Αρχή επέτρεψε την ψηφοφορία και μετά τις 21.00 για τους εκλογείς που βρίσκονταν πέριξ των εκλογικών τμημάτων. Η  συμμετοχή συνολικά έφτασε το  46,02%  έναντι  48,44% τo 2016.

Το μεγαλύτερο ποσοστό σε ολόκληρη τη χώρα απέσπασε ο δήμαρχος της κοινότητας Ciugud, στο νομό Alba,  Gheorghe Damian, ο οποίος επανεξελέγη με 84% των ψήφων. Και αυτό γιατί στο Ciugud τα σπίτια έχουν ρεύμα και νερό, οι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι, ακόμα και ανάμεσα στις αγροτικές εκτάσεις, υπάρχει δωρεάν ασύρματο ίντερνετ, σχολείο ”smart”, ποδηλατόδρομοι, και οι δρόμοι φωτίζονται με αιολική ενέργεια και ηλιακά συστήματα, όλα με ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο Damian, στις αρχές του 2017, αφού κέρδισε την πέμπτη θητεία στο Δήμο  Ciugud με 85% των ψήφων, αποπέμφθηκε από το  PSD.

Στα αξιοπερίεργα των εκλογών ήταν ότι στο Deveselu νικητής αναδείχθηκε ο Δήμαρχος που πέθανε πριν δέκα μέρες από COVID-19, ενώ στην κοινότητα Sadova, του νομού Dolj, o δήμαρχος Eugen Safta, απεβίωσε λίγο μετά την εκλογή του./ibna