Τουρκία: Είμαστε σπιτονοικοκύρηδες στη Μεσόγειο και όχι μουσαφίρηδες, δήλωσε ο Erdogan

Τουρκία: Είμαστε σπιτονοικοκύρηδες στη Μεσόγειο και όχι μουσαφίρηδες, δήλωσε ο Erdogan

Δεν θα βγει ειρήνη στη Μεσόγειο από καμία εξίσωση που δεν περιλαμβάνει με δίκαιο τρόπο την Τουρκία και την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdogan, από το βήμα του «Διεθνούς Συμποσίου για το Δίκαιο της Θάλασσας και την Ανατολική Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία είναι μια μεσογειακή χώρα, ανέφερε ο Recep Tayyip Erdogan σημειώνοντας ότι «εδώ, όπως καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας έτσι και σήμερα, είμαστε σπιτονοικοκύρηδες και όχι μουσαφίρηδες. Κάθε κίνηση και κάθε βήμα στη Μεσόγειο επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας.»

Η Τουρκία είναι υπέρ της ειρήνης, της συνεργασίας, του δικαίου και της δικαιοσύνης στη Μεσόγειο και όχι της έντασης, τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας, «Ως ένα Έθνος που είναι κληρονόμος του οθωμανικού πολιτισμού και της οθωμανικής ειρήνης στη Μεσόγειο επιθυμούμε την επανεγκαθίδρυση του περιβάλλοντος γαλήνης σε αυτήν την γεωγραφική περιοχή. Τα προβλήματα στη Μεσόγειο μπορούμε να τα λύσουμε φέρνοντας γύρω από το ίδιο τραπέζι όλους τους πρωταγωνιστές στην περιοχή και όχι αποκλείοντας ο ένας τον άλλον. Δεν θα βγει μεσογειακή ειρήνη από καμία εξίσωση που δεν περιλαμβάνει με δίκαιο τρόπο την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”. Ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία όχι μόνο δεν αξιοποίησε τις διπλωματικές ευκαιρίες, αλλά υπέκυψε στην κακομαθημένη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Κύπρου. Ελάτε όλοι μαζί να μετατρέψουμε ξανά τη Μεσόγειο σε μια λεκάνη ειρήνης. Ελάτε να μην λερώσουμε τα λευκά νερά της Μεσογείου με νέες έχθρες.»/ibna