Βόρεια Μακεδονία: Στις Βρυξέλλες ο Osmani για σειρά επαφών

Βόρεια Μακεδονία: Στις Βρυξέλλες ο Osmani για σειρά επαφών

Από σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με ανώτερους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Osmani θα συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell, καθώς και με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για τη δημοκρατία και τη δημογραφία, καθώς και τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, Dubravka Shuica.

Ο Osmani θα συναντηθεί επίσης με τον Επίτροπο της ΕΕ για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Oliver Varhelyi και θα συναντηθεί επίσης με ανώτερους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Klara Dobrev, συμπροέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της ΕΕ και Andreas Schieder, εισηγητής της Βόρειας Μακεδονίας Ilhan Kucuk, καθώς και άλλους ευρωβουλευτές.

Η ημερήσια διάταξη του Υπουργού Osmani περιλαμβάνει επίσης συνάντηση με τον Miroslav Lajcak, τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια και τον διάλογο Βελιγράδι-Πρίστινα.

Το βασικό σημείο των συνομιλιών θα είναι ο ευρωπαϊκός φάκελος της Βόρειας Μακεδονίας. Το επίκεντρο του Osmani είναι ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αυτή η διαδικασία θα έχει την επιτυχή ολοκλήρωσή της στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, υιοθετώντας το διαπραγματευτικό πλαίσιο που αποτελεί κορυφαίο έγγραφο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πραγματοποιώντας την Πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την έναρξη διαπραγματεύσεων για κάθε χώρα που επιθυμεί να προσχωρήσει.

Ο Bujar Osmani θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες του, με ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις καλής γειτονίας και στη συμβολή στην περιοχή, και θα επιβεβαιώσει εκ νέου: το ισχυρό φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, τη συνέχιση των διαδικασιών μεταρρύθμισης με το σφραγίδα της ΕΕ, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου , καθώς και κοινωνικοοικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αναφέρετε στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας./ibna