Κροατία: Λόγια συμφιλίωσης που στάλθηκαν από το Varivode

Κροατία: Λόγια συμφιλίωσης που στάλθηκαν από το Varivode

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković δήλωσε σήμερα, στην αναμνηστική συγκέντρωση για τους Σέρβους πολίτες που έχασαν η ζωή τους στο Varivode κοντά στο Kistanje, ότι πριν από 25 χρόνια διαπράχθηκε σοβαρό έγκλημα εναντίον αθώων ανθρώπων, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν πολεμικές ενέργειες εκείνη την περίοδο σε αυτήν την περιοχή.

«Ως πρωθυπουργός της Κροατίας, το λυπάμαι βαθιά και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων», δήλωσε ο Plenković στην αναμνηστική συγκέντρωση για τους εννέα σκοτωμένους Σέρβους πολίτες στο Varivode, που διοργανώθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο της Σερβίας και τον δήμο Kistanje.

Ο ίδιος είπε ότι ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης στα μέλη της σερβικής μειονότητας, προσθέτοντας ότι «αυτό σημαίνει επίσης να αποκτήσουμε δύναμη και να αναγνωρίσουμε ότι διαπράχθηκε επιθετικότητα εναντίον της Κροατίας», η οποία αξίζει σαφώς καταδίκη.

«Αυτό σημαίνει μία σαφή αποστασιοποίηση από την τότε επιθετικότητα της Μεγάλης Σερβίας, στο όνομα της οποίας σκοτώθηκαν πολλοί Κροάτες πολίτες και πολλά εγκλήματα έμειναν ατιμώρητα», δήλωσε ο Plenković.

Στην ομιλία του στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Δημοκρατικού Σερβικού Κόμματος, Milorad Pupovac, δήλωσε ότι δύο μήνες μετά την επιχείρηση “Καταιγίδας” στο Varivode, το Gošić και σε άλλα μέρη, σκοτώθηκε κυρίως ο ηλικιωμένος πληθυσμός.

“Υπήρξαν δολοφονίες σε άλλα μέρη γύρω από το Knin”, δήλωσε ο Pupovac, αναφερόμενος σε αρκετές δεκάδες νεκρούς πολίτες και αιχμαλώτους πολέμου.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κροατίας Boris Milošević παρευρέθηκε επίσης στην αναμνηστική συγκέντρωση.

«Είναι η πρώτη φορά σε 20 χρόνια που ο Πρωθυπουργός έρχεται να τιμήσει τα θύματα που πέθαναν αθώα. Αυτή η ισχυρή συμβολική χειρονομία δείχνει ότι αυτά τα θύματα αξίζουν ενσυναίσθηση και σεβασμό και δεν διαφέρουν από όλα τα θύματα που δυστυχώς υπήρξαν σε όλη την Κροατία», είπε ο Milošević.

Ο ίδιος σχολίασε τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι Κροάτες πρέπει να παραδεχτούν ότι είχαν διαπράξει εγκλήματα, όπως και οι Σέρβοι πρέπει να παραδεχτούν ότι υπήρχε αντίσταση στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.

«Αυτό έλεγα όταν πήγα στο Knin – ότι ήρθε η ώρα να ανοίξω αυτά τα οδυνηρά θέματα μετά από 25 χρόνια, ήρθε η ώρα να ακούσουμε ο ένας τον άλλον, να ακούσουμε αυτά που μπορεί να είχαμε αφήσει στην άκρη, να είχαμε καλύψει».

Ο Milošević εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα εντοπιστούν οι δράστες του εγκλήματος στο Varivode: «Δυστυχώς, το κράτος απέτυχε να ενεργήσει με τον σωστό τρόπο όταν συνέβη το έγκλημα και, ίσως, τα αμέσως επόμενα χρόνια. Απομένει μόνο η ελπίδα ότι αυτοί που γνωρίζουν κάτι θα σπάσουν τη σιωπή τους.

Μετά το Varivode, πραγματοποιήθηκε μια αναμνηστική συγκέντρωση για σκοτωμένους Σέρβους πολίτες στο χωριό Gošić κοντά στο Kistanje.

Σχεδόν δύο μήνες μετά την επιχείρηση του κροατικού στρατού και της αστυνομίας “Storm”, στις 28 Σεπτεμβρίου 1995, σκοτώθηκαν εννέα κάτοικοι του Varivode σερβικής ιθαγένειας.

Σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς κοντά στα κατώφλια των σπιτιών τους./ibna