Η Σλοβενία ​​χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα για αριθμό χωρών

Η Σλοβενία ​​χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα για αριθμό χωρών

Οι επιβάτες προς τη Σλοβενία ​​από χώρες που βρίσκονται στην κόκκινη ή πορτοκαλί λίστα θα μπορούν να αποφεύγουν την καραντίνα ​​από τη Δευτέρα, εάν παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού που λήφθηκε τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ταξιδιώτες από χώρες της πορτοκαλί λίστας στην ΕΕ ή τη Σένγκεν θα αποφεύγουν εντελώς την καραντίνα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να μετονομάσει την κίτρινη λίστα των χωρών ως πορτοκαλί και να συμπεριλάβει τη Σερβία και την Πολωνία στην πράσινη λίστα. Αυτές οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη.

Εκτός από τη Σερβία και την Πολωνία, η πράσινη λίστα της Σλοβενίας από την Τρίτη θα περιλαμβάνει επίσης την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Φινλανδία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία και την Ουρουγουάη.

Η Ιταλία μεταφέρθηκε από την πράσινη στην πορτοκαλί λίστα. Μέρη της Κροατίας κατά μήκος των συνόρων με τη Σλοβενία ​​μεταφέρθηκαν στην πορτοκαλί λίστα από την κόκκινη, ενώ η υπόλοιπη χώρα παραμένει κόκκινη.

Τρεις περιοχές στην Αυστρία (Βιέννη, Vorarlberg και Tirol) και δύο περιοχές στην Ουγγαρία (Βουδαπέστη και Gyor-Moson-Sopron), καθώς και τμήματα πολλών άλλων χωρών της ΕΕ και της Ελβετίας, βρίσκονταν στην κόκκινη λίστα. Από την Τρίτη, η κόκκινη λίστα θα περιλαμβάνει 16 μέλη της ΕΕ και τη ζώνη Σένγκεν και 114 τρίτες χώρες.

Οι κάτοικοι των πράσινων χωρών δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα όταν εισέρχονται στη Σλοβενία ​​και υπό τις τελευταίες αλλαγές το ίδιο ισχύει για οποιονδήποτε είχε περάσει τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο στην πράσινη χώρα από την οποία εισέρχεται στη Σλοβενία.

Πολλές από τις εξαιρέσεις των ταξιδιωτικών περιορισμών παραμένουν σε ισχύ, επιτρέποντας σε αρκετές ομάδες ανθρώπων να αποφεύγουν την καραντίνα, ακόμη και όταν εισέρχονται στη Σλοβενία ​​από μια πορτοκαλί ή κόκκινη χώρα χωρίς αρνητικό τεστ.

Αυτό εξακολουθεί να ισχύει για τους εργαζόμενους που μετακινούνται πέρα ​​από τα σύνορα, τους μεταφορείς, τους διπλωμάτες, τις ξένες αντιπροσωπείες, τους υπαλλήλους ξένων υπηρεσιών ασφαλείας, τα μέλη των σλοβενικών ενόπλων και αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και τα άτομα που ταξιδεύουν για επείγοντα προσωπικά ή επιχειρηματικά θέματα, καθώς και για άτομα που έχουν περιουσία σε μια γειτονική χώρα.

Επιπλέον, σε άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα και παρουσιάζουν αρνητικό τεστ θα επιτρέπεται να μειώσουν τον χρόνο καραντίνας τους./ibna