Κοινή Δήλωση για την Υψηλού Επιπέδου Ανασκόπηση του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ

Κοινή Δήλωση για την Υψηλού Επιπέδου Ανασκόπηση του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Michael R. Pompeo προέβησαν σε ανασκόπηση υψηλού επιπέδου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 28 Σεπτεμβρίου 2020, ενόψει του τρίτου Στρατηγικού Διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί στην Washington, DC το 2021. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στον Στρατηγικό Διάλογο ως απόδειξη της εξαιρετικής διμερούς σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Με την ευκαιρία αυτής της υψηλού επιπέδου ανασκόπησης, επιβεβαίωσαν την αμοιβαία επιθυμία τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία, ιδίως στους τομείς που περιγράφονται παρακάτω.

Περιφερειακή συνεργασία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας την πεποίθησή τους ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης απαιτείται να επιλυθούν ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων εκτάσεων μέσω διαλόγου και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επανέλαβαν επίσης την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση της στενής συνεργασίας τους ως Συμμάχων του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες), το οποίο ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019, καθώς αυτή η συνεργασία δύναται να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς, στη βάση της βούλησης των πολιτών τους. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, υπογραμμίζοντας τη αδιάλειπτη καταλληλότητα της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών, και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη.

Άμυνα και ασφάλεια

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2019, και η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών. Στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο, και οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν τρόπους για περαιτέρω αμοιβαία παροχή βοήθειας στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Επιβολή του νόμου και αντιτρομοκρατία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα σημείωσαν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας, στη βάση του κοινού ενδιαφέροντος για την προστασία της ασφάλειας και των δύο εθνών από την τρομοκρατία, τις διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις και άλλους παράγοντες απειλής. Παρά την παγκόσμια πανδημία, η εξαιρετική συνεργασία επιβολής του νόμου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στο πλαίσιο συλλήψεων, κατασχέσεων και εκδόσεων συνεχίστηκε αμείωτη. Επιπλέον, οι δύο χώρες εξέτασαν τη συνεχιζόμενη βελτίωση στον τομέα της φύλαξης των συνόρων και της αντιτρομοκρατίας, της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας κατά τα διεθνή πρότυπα. Δεσμεύτηκαν για την πλήρη εφαρμογή της κοινής δήλωσης του 2016 σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρεωτική θεώρηση, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης έκδοσης μιας ενημερωμένης εθνικής ταυτότητας και της πλήρους συλλογής και ανάλυσης δεδομένων επιβατών.

Εμπόριο και επενδύσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προσβλέπουν στην ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο κυβερνήσεις σημείωσαν ότι η Ελλάδα βελτίωσε σημαντικά την προστασία και την επιβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας το 2019, με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή της από την Ειδική Έκθεση 301 του Γραφείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα χαιρέτισαν τον εγκαινιασμό νέων επενδύσεων και εξαγορών από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους να ενθαρρύνουν αυτήν την τάση. Οι δύο κυβερνήσεις προσβλέπουν στην ενταντικοποίηση της συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συνεργασία στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, του 5G και της ιδιωτικοποίησης στρατηγικών υποδομών. Οι δύο χώρες παραμένουν δεσμευμένες στην ενίσχυση της ικανότητας των γυναικών να προοδεύουν στο εργατικό δυναμικό, να αναδεικνύονται ως επιχειρηματίες και να βελτιώνουν τη θέση τους με στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ενέργεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα καλωσόρισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Υπερ-Αδριατικού Αγωγού, και προσμένουν στις συζητήσεις στον προσεχή Στρατηγικό Διάλογο γύρω από την αμοιβαία υποστήριξή τους προς το Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας, το έργο της πλωτής μονάδας επαναεροποίησης στην Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση του υπόγειου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου της Καβάλας, το έργο της Ενεργειακής Διασύνδεσης Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την επίσημη καθιέρωση του φόρουμ EastMed Gas στις 22 Σεπτεμβρίου ως μιας περιφερειακής οργάνωσης, καθώς και τη συνεχιζόμενη επιτυχημένη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μέσω του σχήματος 3+1. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη συμμετοχή της ExxonMobil σε συνεργασία με την Total and Hellenic Petroleum σε υπεράκτια εξερευνητικά τεμάχια στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης, καθώς και τις πιθανές ευκαιρίες για επενδύσεις των ΗΠΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τον πρόσφατα επικυρωμένο ελληνικό νόμο «Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

Δεσμοί μεταξύ των λαών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαίωσαν την κεντρική θέση που κατέχουν οι σχέσεις μεταξύ των λαών στις διμερείς τους σχέσεις. Προσμένεται ο εορτασμός των δύο αιώνων ανεξαρτησίας της Ελλάδας το 2021, καθώς και η ανταλλαγή εκθέσεων και η συνεργασία μεταξύ μουσείων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των αμερικανικών και των ελληνικών πανεπιστημίων, και να δημιουργήσουν νέα κοινά προγράμματα διπλού πτυχίου και σπουδών στο εξωτερικό. Και οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Fulbright στην Ελλάδα, το οποίο συμπλήρωσε 72 χρόνια λειτουργίας το 2020. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συμφώνησαν να συνεχίσουν τη μακροχρόνια συνεργασία τους για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας της Ελλάδας. Και οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ικανοτήτων στους δημιουργικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του κινηματογράφου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στον τομέα του πολιτισμού και της τεχνολογίας. /ibna