Μαυροβούνιο: Η Εκκλησία της Σερβίας συμμετείχε ενεργά στις εκλογές, ισχυρίζεται ο Đukanović

Μαυροβούνιο: Η Εκκλησία της Σερβίας συμμετείχε ενεργά στις εκλογές, ισχυρίζεται ο Đukanović

«Είναι περισσότερο από προφανές ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν συμμετείχε μόνο ακατάλληλα στις εκλογές, αλλά ήταν και ο πιο ενεργός πολιτικός παράγοντας. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι διαχρονικά όργανο του Μεγαλύτερου Σερβικού εθνικισμού και των ρωσικών αυτοκρατορικών συμφερόντων στα Βαλκάνια. Απλώς αυτή τη φορά το έκανε ανοιχτά», δήλωσε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović σε συνέντευξή του στη” Jutarnji list” του Ζάγκρεμπ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι μετά τις εκλογές, ένας από τους εκπροσώπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είπε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα αποσυρθεί από την πολιτική ζωή, το οποίο απλώς επιβεβαίωσε τα παραπάνω.

«Ωστόσο, οι προϊστάμενοί του προφανώς δεν συμφώνησαν με αυτό, οπότε έδειξαν ποιος είναι το αφεντικό. Αποφάσισαν ποιος θα είναι ο φορέας αυτής της πολιτικής, το οποίο επίσης παραδέχτηκε ο υποψήφιος πρωθυπουργός, Zdravko Krivokapić», πρόσθεσε ο Đukanović.

Σύμφωνα με τον Đukanović, αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να «διατηρηθεί το Μαυροβούνιο ως πολιτικό και κοσμικό κράτος με δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αξίες».

«Το Μαυροβούνιο είναι η πιο σταθερή κοινωνία στα Δυτικά Βαλκάνια. Πιστεύω ότι μπορούμε να αντέξουμε το πείραμα στο οποίο έχει εισέλθει τώρα η χώρα. Μετά από 30 χρόνια, η κυβέρνηση αλλάζει και η αντιπολίτευση, η οποία δεν ήταν ποτέ πριν κυβέρνηση, πρέπει να μάθει τη δουλειά, και η πρώην κυβέρνηση πρέπει να μάθει να ενεργεί ως αντιπολίτευση μετά από 30 χρόνια», είπε.

«Στέλνω ένα μήνυμα σχετικά με τη μάχη στο δάσος, εάν είναι απαραίτητο, σε εκείνους που άρχισαν να ερμηνεύουν τα εκλογικά αποτελέσματα πολύ απλοϊκά. Όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, διαδόθηκε το αφήγημα ότι το κράτος του Μαυροβουνίου κινδυνεύει από το εκλογικό αποτέλεσμα», τόνισε ο Đukanović.

Πρόσθεσε ότι το κράτος δεν πρόκειται να αποφασιστεί στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, επειδή αποφασίστηκε πριν από 14 χρόνια.

«Αλλά αν κάποιος από το Μαυροβούνιο ή την περιοχή πιστεύει ότι υπό την αλλαγή της κυβέρνησης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη χώρα μας, πρέπει να γνωρίζει ότι θα την υπερασπιστούμε όπως την υπερασπιζόμαστε εδώ και αιώνες. Επομένως, δεν ήταν κακό προαίσθημα, ούτε η σημερινή πραγματικότητα», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ότι τα όνειρα για τη Μεγάλη Σερβία «δεν έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς».

«Δεν έχω διαβάσει ακόμη καμία άρνηση από οποιαδήποτε σχετική διεύθυνση του Βελιγραδίου. Η διαδικασία εισόδου του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται σε εξέλιξη, έτσι ώστε όσοι καλλιεργούν τις φιλοδοξίες της Μεγάλης Σερβίας θα μπορούσαν να πιστεύουν σε κάποια αποζημίωση εις βάρος του Μαυροβουνίου και της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Όλα αυτά είναι όνειρα και αυταπάτες», τόνισε ο Đukanović.

Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή Σερβία έχει παρέχει στήριξη στον ευρύτερο σερβικό εθνικισμό έναντι του Μαυροβουνίου.

«Πρόσφατα, πριν από τις εκλογές, μίλησα με τον Πρόεδρο της Σερβίας και το επεσήμανα, αλλά η απάντηση καλύφτηκε από ανησυχία για τα απειλούμενα δικαιώματα της σερβικής μειονότητας στις γειτονικές χώρες. Είχα την εντύπωση ότι ο Vučić έκανε κάτι με τα μέσα ενημέρωσης, έτσι η επιθετικότητα έπεσε μια οκτάβα. Όμως, το φάντασμα βγήκε από το μπουκάλι και δεν μπορεί να ελεγχθεί τώρα», είπε ο Đukanović./ibna